Odlični soboški pevci navdušili v radgonskem Špitalu

Pevci MePZ Štefana Kovača zapeli ob Dnevu državnosti in Poletni muzejski noči

Prlekija-on.net, četrtek, 23. junij 2016 ob 09:15
MePZ Štefana Kovača v Špitalu

MePZ Štefana Kovača v Špitalu

Podobno kot po praktično vseh slovenskih muzejih, so tudi v Gornji Radgoni, natančneje v tamkajšnjem Špitalu, obeležili Poletno muzejsko noč. Hkrati so, v organizaciji Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, pevci in pevke MePZ Štefana Kovača iz Murske Sobote venček ubranih melodij, zapeli tudi ob praznovanju srebrnega jubileja naše države – Dneva državnosti. Čudovito prelivanje zvokov pod oboki muzeja je na poseben način obogatilo tako pevce, ki gotovo sodijo med najboljše pevske goste omenjenega radgonskega kulturnega hrama, kot poslušalce, ki so se udeležili nočnega muzejskega dogodka. Pod taktirko zborovodje mag. Tomija Bušinoskega sta z zborom nastopila še solista iz Gimnazije Murska Sobota: Maruša Mujdrica in Žiga Mekiš Recek, po koncertu pa so vsi prisotni, poleg brezplačnega ogleda muzejskih razstav, bili tudi priče odprtja nove občasne razstave "Zbiralci" v odprtem depoju muzeja. Razstavljene so namreč stare fotografije v izrezljanih lesenih okvirjih, ki jih je zbral Leopold Methans, član Likovnega društva Radgona.

Sicer pa, MePZ Štefana Kovača Murska Sobota deluje neprekinjeno že vse od leta 1967, kar pomeni, da se bodo prihodnje leto srečali z Abrahamom. Repertoar pesmi sega od slovenskih in tujih ljudskih, slovenskih in tujih umetnih, sakralnih skladb do spiritualov in zabavne glasbe. Ves čas iščejo nove izzive v zahtevnejših skladbah, se pa tudi radi pevsko sproščajo ob enostavnejših izvedbah. Ker se za vsakega najde nekaj, je tudi sestava zbora pestra; od študentov pa vse do upokojencev. Nastopajo po celi Sloveniji, redno se pa udeležujejo tudi mednarodnih tekmovanj, ki jim predstavljajo izziv ter istočasno tudi nagrado za vložen trud na vajah. Zbor so v celotnem njegovem delovanju vodili zborovodje: Aleksander Vlaj, Tomaž Kuhar, Alenka Brulc-Šiplič in trenutno Tomi Bušinoski.

Na tem koncertu, kjer je prisotne pozdravila direktorica Kultprotura, mag. Norma Bale, so izvrstni pevci in pevke, radgonsko publiko navdušili z izjemno pestrim repertoarjem, med drugimi, s pesmimi kot so: Felix Mendelssohn Bartholdy: Lerchengesang; Christopher Tin: Baba Yetu; Felix Mendelssohn Bartholdy: Zum Abendsegen – molitev; Arvo Pärt: Bogoroditse Djevo; Zulu Tranditional: Thulu Sizwe; Erich Whitacre: Five Hebrew Love Songs, Pet herbejskih ljubezenskih pesmi, Kala kalla – svetla nevesta, Eyze sheleg – kot sneg, Rakut – nežnost; francoska tradicionalna: Au Claire de la lune..., slovenske ljudske in narodne: Kje so tiste stezice, Punčka, Jas mam pa konjča, Jaz bi rad cigajnar bil...


Več v Kultura in izobraževanje