Električni vlaki skozi Ljutomer še vedno v fazi testiranj

Do ureditve napajanja v razdelilno transformatorski postaji Mačkovci oziroma do dograditve daljnovoda se bo dizelska vleka še uporabljala

Prlekija-on.net, sobota, 25. junij 2016 ob 09:59
Električni vlak pelje skozi Sp. Kamenščak

Električni vlak pelje skozi Sp. Kamenščak

Pred dvema tednoma je v Murski Soboti potekala prireditev ob zaključku rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš, v okviru katere je prvo uradno vožnjo do Hodoša opravil električni vlak.

Zanimalo nas je, ali skozi Ljutomer že vozijo električni vlaki, zato smo se obrnili na službo za odnose z javnostmi pri Direkciji RS za infrastrukturo, kjer so nam odgovorili, da električni vlaki na progi Pragersko-Hodoš skozi Ljutomer že vozijo, a trenutno še vedno v fazi testiranj. Od nedelje, 19. junija namreč vozita dva para tovornih vlakov na električni pogon, od srede, 15. junija, pa vozi tudi mednarodni vlak za Budimpešto (Citadella), ki ima postanek v Ljutomeru ter pelje naprej proti Hodošu. Vozni red tovornih vlakov se določa sproti, glede na razpoložljivost lokomotiv in potreb.

Dizelska vleka še v uporabi
Tudi glede dizelske vleke so nam odgovorili, da se bo do ureditve napajanja v razdelilno transformatorski postaji Mačkovci oziroma do dograditve daljnovoda najverjetneje še v omejenem obsegu uporabljala. Kar pomeni, da bodo vse prednosti in polni učinki posodobitve proge Pragersko-Hodoš v celoti doseženi po dokončanju izgradnje daljnovoda 2x110 kV Murska Sobota-Mačkovci. Investitor in naročnik gradnje daljnovoda je Elektro Maribor d.d., ki bo zagotavljal električno energijo za 12.000 prebivalcev, priključitev poslovnih con in za potrebe elektrovleke na progi Pragersko-Hodoš. Razlog, da izgradnja daljnovoda zamuja so pritožbeni postopki pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Upravno sodišče je 19.5.2016 ugodilo pritožbi in odpravilo delno gradbeno dovoljenje ter zadevo vrnilo v ponovno odločanje Ministrstvu za okolje in prostor. Nedokončan daljnovod pa pomeni zgolj to, da bodo zaradi omejene moči odjema zaenkrat vlaki morali voziti na območju Mačkovcev počasneje.

Preberite tudi:
Posodobitev železniške proge Pragersko–Hodoš končana
Del omrežja na električni progi preslabo
Vlaki bodo morali torej voziti počasneje samo na območju, kjer se bo zagotavljala električna energija iz tega daljnovoda, to je na cca. 14 kilometrov proge od vseh 109 kilometrov proge. »Ob tem je potrebno poudariti, da se izraz "počasneje" nanaša na pričakovano hitrejšo vožnjo električnih vlakov, vendar v praksi to pomeni, da bodo vlaki vozili vsaj enako hitro kot so do zdaj z dizelskimi lokomotivami. Glede na nastalo situacijo bosta na tem odseku, kjer sicer že tako ali tako lahko hkrati vozita samo dva vlaka, do izgradnje daljnovoda lahko vozila samo en električni vlak in en dizelski vlak hkrati. Problematika se torej nanaša izključno na odsek med Mursko Soboto in Hodošem, na odseku Pragersko-Murska Sobota lahko vozijo vsi vlaki brez omejitev«, so nam še ob tem razložili. Število električnih tovornih vlakov pa se bo glede na rezultate testiranj postopno večalo.


Več v Gospodarstvo