Na Stari Cesti obeležili dan državnosti in 15-letnico delovanja turističnega društva

Pred slovesnostjo so se odpravili na krajši pohod po poteh dediščine

Prlekija-on.net, torek, 28. junij 2016 ob 20:03
Proslava ob dnevu državnosti na Stari Cesti

Proslava ob dnevu državnosti na Stari Cesti

Turistično društvo (TD) Stara Cesta je v soboto, 25. junija, pripravilo tradicionalno prireditev Po poteh naše dediščine, v sklopu katere so s proslavo obeležili dan državnosti in 15-letnico delovanja njihovega društva. Pred slovesnostjo so se odpravili na krajši pohod z ogledom spominske plošče na Jesenikovi domačiji, Leskove Libanje in rimske gomile, muzeja Janka Vihra S Puchom po Prlekiji, pomnika osamosvojitveni vojni, Ruskega studenca, Magdičevega čebelnjaka in spominske lipe pri »balatonu«.

Po pohodu so se zbrali pred gasilskim domom Mekotnjak – Stara Cesta, kjer je petnajst let prehojene poti TD Stara Cesta predstavila predsednica društva Albina Senčar. Izpostavila je številne prireditve, ki so v teh letih s prizadevnim delom članov prostovoljcev postale tradicionalne in odlično obiskane, s svojim aktivnim delom, kot je dejala, pa bodo tudi v prihodnje skrbeli, da bo društvo gibalo dogajanja v vaseh Desnjak, Mekotnjak in Stara Cesta.

Slovesnosti se je udeležila tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in med drugim v govoru izpostavila: »Kujske dirke, prvi filmski zapis, prvi slovenski tabor, ljudje, ki so zasadili prve vinske trte, Puchovi motorji in številni primeri naših tradicij, naših uspehov, naše dediščine. Vse te zamisli se ne rojevajo v uradih, v pisarnah. Volja in odločnost, da jih spravimo v življenje, se kalita v druženju med krajankami, krajani, občankami, občani, med članicami in člani društev. Preboj nastaja na terenu, med podjetji, v društvih, med ljudmi v mestu in na vasi.« Ob praznovanju 15-letnice TD Stara Cesta je član upravnega odbora Turistične zveze Slovenije (TZS) Valentin Odar predal društvu priznanje TZS z bronastim znakom.


Več v Kultura in izobraževanje