Po 25-ih letih ponovno skupaj

Matjaž in Marjan sta bila v skupini braniteljev, ko sta kot prostovoljca in samoiniciativno med prvimi pričela izdelovati molotovke ter jih pogumno metala na tankovsko kolono tik pred mejnim prehodom, Rudi pa je dogajanje posnel

Prlekija-on.net, petek, 8. julij 2016 ob 10:40

Srečanje po 25-ih letih

V Gornji Radgoni so se po 25-letih srečali Matjaž, Marjan in Rudi. Prva dva sta bila v skupini braniteljev, ko sta kot prostovoljca in samoiniciativno med prvimi pričela izdelovati molotovke ter jih pogumno metala na tankovsko kolono tik pred mejnim prehodom. Rudi je dogodek kot operativni sodelavec informativno-obveščevalne službe takratnega RSLO s kamero dokumentiral ter je odpor in pogumno dogajanje opisoval kot nekaj na robu človeške zmožnosti.

Ti fantje so svoja oblačila razkosali, da so izdelovali molotovke, še posebej mu je padel v pogled fantič, ki je bil invalid, saj si je pri hoji in teku pomagal s palico ter je bil med prvimi skupaj z Matjažem, ki sta uspešno »podkurila« tankovsko-oklepni koloni in s tem kolono ustavili. Med temu pogumneži sta bila tudi dva mladeniča iz Spodnjega Kamenščaka: Andrej Smolkovič in Jure Levačič. Pričakovati je, da se bodo v OO ZVVS G. Radgona, kar odločno podpira tudi Združenje prleških vojnih veteranov, potrudili, da se vsem tukajšnjim ključnim braniteljem država tudi primerno obdolži in da se bodo dogodki primerno zgodovinsko zabeležili, kot je bilo razbrati na sestanku, ki je sledil po omenjenem snidenju po 25-tih letih.

Matjaž je tudi uredil prav posebno in bogato zbirko dokumentiranega muzejskega gradiva, ki bogati njegov gostinski lokal na avtobusni postaji v Gornji Radgoni. Vam svetujemo, da si ga ogledate, zgrešiti ga ne morete, saj nosi, se razume, ustrezen naziv: VOJNI VETERANI.

Tekst: Drago Vaupotič
Foto: Saška Škrjanec

Srečanje po dolgih letih je bila posledica naše objave o dogodkih izpred 25 let v članku "Na braniku domovine v Prlekiji", v katerem ste si lahko ogledali posnetke, ki jih je takrat na kamero zabeležil Rudi. Omenjene dogodke takratnih mladeničev, si lahko ogledate tudi v spodnjem videu od 19:48 naprej.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje