Dež ponagajal žanjicam in koscem

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona ohranja in obuja najpomembnejšo kmečko opravilo, ročno žetev pšenice; Ker jih je letos nagnal dež, zmagovalke ni bilo

Prlekija-on.net, torek, 19. julij 2016 ob 15:52
Žetev v Spodnji Ščavnici

Žetev v Spodnji Ščavnici

Julij je čas počitnic, dopustov, velike vročine, različnih prireditev in dogodkov, pa tudi čas žetve zlatega zrnja. Prav v tem času, v organizaciji Društva podeželskih žena Gornja Radgona, kateremu pomagajo KZ Radgona, Občina in KSS Radgona, ob vaško gasilskem domu v Spodnji Ščavnici že 33 let poteka tradicionalni praznik žetve, ki iz leta v leto potrjuje, da je tovrstno ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, vedno dobrodošlo. Žal pa je dež, ki je minulo soboto namakal pomurske ravnice, letos močno ponagajal organizatoricam, tako da 34. žetev niso mogli izpeljati v želeni obliki, pa tudi obiskovalcev je bilo bistveno manj kot običajno.

Kljub vsemu pa se je na prizorišču zbralo 13 žanjic ter kar nekaj koscev, a so vsi skupaj lahko samo pokazali kako je nekoč potekala žetev, nihče pa ni zmagal. Zaradi dežja so na njivi Kolaričevih bili zgolj nekaj minut, pozneje pa se je vse odvijalo pod šotorom, kjer so organizatorice, na čelu s predsednico DPŽ Gornja Radgona, Vesne Bratuša, kljub vsemu prisotnim žanjicam podelile priznanja in darilca, slednje pa so lahko samo obljubile, da se bodo prihodnje leto udeležile 35. žetve v Spodnji Ščavnici. In šele takrat bo domačinka Zdenka Klobasa lahko branila naslov s 33. žetve.

Sicer pa, čeprav je vse bilo močno okrnjeno je folklorno in etnološko obarvan ščavniški praznik žetve znova potrdil, da gre za nekaj posebnega in ljudje tja radi pridejo. Tudi tokrat jih je bilo kar nekaj, zabavali so jih člani ansambla Klapovühi ter voditeljici, humoristki Fanika in Jessa. Vse prisotne obiskovalce in tekmovalce so pozdravili tudi predsednica DPŽ Gornja Radgona Vesna Bratuša, direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič, ki sta zlasti opozarjala na prenizko odkupno cene pšenice, radgonski podžupan Robert Žinkovič, glavni sodnik in vodja tekmovanja, ki ga ni bilo, Anton Slana... Prisotni so si lahko ogledali tudi zanimivo razstavo domačih kulinaričnih dobrot ter ročnih del, pripravili pa so tudi veliki srečelov.


Več v Družabno