Mladi debaterji v Ljutomeru

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so bili peti

Prlekija-on.net, torek, 10. november 2009 ob 12:42
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je gostila tradicionalni, že enajsti mednarodni debatni konec tedna. V prleški prestolnici je v angleškem jeziku o raznih tezah debatiralo 141 dijakov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke, Južne Koreje, Romunije, Slovaške, Velike Britanije in Slovenije.
V konkurenci 47 ekip so prvo mesto osvojili Južni Korejci, ki so slavili pred Veliko Britanijo, hrvaškim Zagrebom, II. gimnazija Maribor v sestavi Tim Jaušovec, Domen Prešern in Damjan Denkovski je bila četrta, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, ki so jo so zastopali Anja Štuhec, Marcel Obal in Monika Sobočan, pa peta. Med posamezniki je najboljše sposobnosti govorca pokazal Žan Žveplan z Gimnazije Celje Center, druga je bila Alyssa Curry iz Londona, tretja pa Ana Stritih z Gimnazije Ledina. Tim Jaušovec z II. gimnazije Maribor je bil četrti, Monika Sobočan z ljutomerske gimnazije pa peta.

V predtekmovanju so ekipe debatirale o temah: prepoved boksa; prisila, da tovornjakarji plačujejo za škodo, povzročeno v okolju; resničnostni šovi prinašajo več škode kot koristi; prisilno hranjenje anoreksičnih oseb; brez cestnin za vsa vozila na avtocestah in vojaško bi morali posredovati v Somaliji. V polfinalu so debatirali o poročanju o nasilju v družini, v finalu pa so Južni Korejci sodnike prepričali z izredno debato o tem, da kapitalizmu ne zaupamo.


Več v Kultura in izobraževanje