Obiskovalcem rojstne domačije dr. Franca Miklošiča na voljo Miklošičevo vino in razglednica

Drugo srečanje dobitnikov Miklošičevih nagrad in priznanj, ter ostalih ljubiteljev kulturne dediščine in vina

Branko Košti, torek, 2. avgust 2016 ob 14:14
2. srečanje dobitnikov Miklošičevih nagrad in priznanj

2. srečanje dobitnikov Miklošičevih nagrad in priznanj

V sklopu praznovanja 60. praznika Občine Ljutomer, je društvo za ohranitev in promocijo rojstne hiše Franca Miklošiča »Varuhi viteza besede«, katerega gonilni sili sta zakonca Miro in Tanja Vaupotič, pripravilo 2. srečanje dobitnikov Miklošičevih nagrad in priznanj, ter ostalih ljubiteljev kulturne dediščine in vina.

Kljub vztrajnemu rosenju, se je v ponedeljek, 1. avgusta, v Miklošičevi grabi v Radomerščaku, katero domačini imenujejo tudi Markova graba, zbralo zavidljivo število gostov, med njimi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, podžupana Janko Špindler in Boro Zemljak ter nekaj delavcev občinske uprave. Pozdravne besede in besede zahvale za udeležbo, kljub ne najbolj prijaznemu vremenu, je izrekel gostitelj Miro Vaupotič, nakar je besedo povzela moderatorka prireditve Mira Rebernik Žižek.

Moderatorka je izpostavila pomembni novosti, ki bosta odslej na voljo obiskovalcem rojstne hiše velikega jezikoslovca in pomenita tudi izpolnitev večletnih želja zakoncev Vaupotič, da gostje odnesejo izviren spominek z domačije, obdane z vinogradi. In kaj je lepši spomin iz vinorodnega okoliša, »kot dobra prleška kapljica z dodatkom Miklošičevega pridiha. Pred nami je danes oboje. Razglednico držim v rokah, lahko jo boste tudi vi, je spomin na rojstno hišo, v ozadju z grbom in napisan izdajatelj Društvo varuhi viteza besede. Tisoč takšnih razglednic je pred nami, danes prvič javno predstavljenih. Torej, držala sta besedo Miro in Tanja. Natisnila tisoč razglednic in napolnila tisoč buteljk Miklošičevega vina s skrbno negovanim vinom sorte šipon. Današnje srečanje, današnja slovesnost, je zaradi njiju, zaradi razglednice in zaradi Miklošičevega vina. Da ju spoznamo, da ju vzljubimo, da ju širimo doma po Sloveniji in širše, da napišemo kaj lepega prijatelju, znancu, sorodniku in da nazdravimo vsem ki v srcu dobro mislimo«, s temi besedami je Mira Rebernik Žižek predstavila novosti v ponudbi Miklošičeve domačije.

Strokovno oceno o vinu – šiponu, žlahtni kaplijici, ki ima čast nositi Miklošičev priimek in o šiponu kot sorti vina, je podala enologinja Barbika Žunič. Družini Vaupotič je za odličen pridelek čestitala tudi županja mag. Olga Karba in izrazila zadovoljstvo, da imata Miro in Tanja tudi naslednike, sina in hčerko, ki ju vinogradništvo, čeprav zahteva ogromno trdega dela, veseli. Zahvalila se je društvu in družini, da je to vino prikazano in dano na pokušnjo ravno v času praznovanja 60. občinskega praznika.

Za prijetno vzdušje in bogat, priložnosti primeren vinsko obarvan kulturni program, so skrbeli pevci okteta Pšenični klas iz Babincev in tamburaška skupina Zlate strune, kateri so zabavali obiskovalce med prleško jüžino, katero so postregli domačini in še vse do večernih ur.


Več v Kultura in izobraževanje