Afriški Španci gostovali v Ljutomeru

Miha Šoštarič, sobota, 14. november 2009 ob 07:07
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

V okviru dvoletnega projekta Comenius - dvostranska partnerstva so dijakinje in dijake 2. evropskega oddelka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer nedavno obiskali vrstniki srednje šole Instituto de Ensenanza Secundaria Leopoldo Queipo iz Melille. Melilla je španska enklava na severni afriški obali Maroka, ljutomersko gimnazijo pa je obiskalo 23 dijakinj in dijakov ter dva profesorja spremljevalca.
"Cilj mednarodne izmenjave je bilo predvsem razvijanje evropske in globalne dimenzije ter medkulturne komunikacije. Dijaki ob takšnih izmenjavah ne spoznavajo države le kot turisti, ampak tudi kot gostitelji, učenci gostiteljske šole in kot otroci v gostiteljski družini. Spoznavajo druge kulture in način življenja ter tako vzpostavljajo tesnejše stike s svetom, saj se projekt in druženje ponavadi ne končata le ob enkratnem obisku, ampak se stiki in obiski pogosto ohranjajo naprej," je povedala koordinatorica projekta Martina Domajnko.

Nosilna tema projekta je bila voda, njeno izkoriščanje v različnih kulturnih okoljih in spoznavanje razlik pri uporabi. Uporabo vode so izkusili na raftingu po Muri, v delavnicah, ki so jih pripravili gasilci iz Svetega Jurija ob Ščavnici in ob ogledu polnilnice mineralne vode Radenska v Radencih. Poleg tega so spoznali Pomurje in nekatere turistične znamenitosti Slovenije. Bili so na Bledu in v Ljubljani, v Idriji so si ogledali rudnik živega srebra in Mestni muzej Idrija, kjer so lahko občudovali znamenite idrijske čipke.

Španski dijaki so se v tem času naučili osnov slovenskega jezika, spoznavali so kulturne razlike, drugačno zaznamovanje dneva spomina na mrtve, kar nekaj težav sta jim povzročila zgodnji pričetek pouka in drugačen šolski red, presenetilo pa jih je tudi pozdravljanje med prijatelji brez obveznega španskega poljuba. Ljutomerski gimnazijci bodo obisk vrnili konec aprila, ko bodo odpotovali v Melillo, kjer bodo tudi sami začutili utrip druge kulture, saj bodo deset dni gostje španskih družin.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Kultura in izobraževanje

Pihalna Godba Občine Dornava v Šabcu

Pihalna godba Občine Dornava na karnevalu v Šabcu

četrtek, 19. september 2019 ob 17:44
Sprehod za spomin v mesecu Alzheimerjeve bolezni

DOSOR-jev Sprehod za spomin v mesecu Alzheimerjeve bolezni

četrtek, 19. september 2019 ob 17:34
Nagrajenci GFML

Krkina priznanja in nagrade za mlade raziskovalce GFML

četrtek, 19. september 2019 ob 15:00