Najboljšo bujto repo je skuhala ekipa kuharjev Bacardi Boysi

Kuharsko tekmovanje v Guinnessovi svetovni prestolnici bujte repe v Veliki Polani

Jože Žerdin, torek, 9. avgust 2016 ob 08:38
Kuhanje bujte repe na PPF

Kuhanje bujte repe na PPF

Leta 2013 so v okviru Pomurskega poletnega festivala na prireditvenem centru Poljana v Veliki Polani pripravili kuhanje bujte repe in se potegovali za Guinnessovo knjigo rekordov in je Polančanom ta podvig tudi uspel, pri čemer so si uspeli pridobiti certifikat z ustrezne ustanove, da so se uvrstili Guinnessovo knjigo rekordov in sicer z največjo količino in težo kuhane bujte repe.

Zato je tudi letos Društvo za šport, turizem, razvoj in kulturo Slovenija Velika Polana, na pomurskem poletnem festivalu pripravilo kulinarično tekmovanje v kuhanju bujte repe. Letošnje kuhanje bujte repe je potekalo na prireditvenem centru Poljana že sedmič po vrsti, kajti letos se je kuhanja udeležilo kar 15 ekip, ki so bujto repo kuhali v kotličkih na odprtem ognju in tisti dan v sredo, 3. avgusta je v Veliki Polani in njeni okolici kar prijetno dišalo po prekmurski specialiteti bujti repi. Poleg kuharjev so še postavili stojnice z bogato brezplačno ponudbo in se je tega kulinaričnega dogodka udeležilo lepo število obiskovalcev z namenom poskusiti bujto repo ter hkrati obujati spomine na nekdanje čase kmečkih kolin, ko je morala biti na mizi obvezno bujta repa. Kuhanje bujte repe je namreč slonelo po domače na nekdanji način, kot so to jed kuhale naše babice.

Organizator je za tekmovalne ekipe poskrbel vse sestavine, ki sodijo v kuho bujte repe. Kuhanje je potekalo v določenem času in po kuhanju je komisija v sestavi Zdenke Tompa, upokojene učiteljice kuhanja, Dušana Zelko, profesorja gastronomije na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci in Mateja Lukač, vodja kuhinje v Termah Vivat Moravske Toplice ocenila vse skuhane vzorce, saj je denimo ocenjevala okus, gostoto, aromo, vonj in ureditev prostora, kjer se je bujta repe kuhala. Po končani odprti kuhinji na prostem so lahko obiskovalci poskusili vzorce skuhane bujte repe iz kotličkov.

Najboljšo bujto repo na letošnjem pomurskem festivalu v Veliki Polani po mnenju komisije je skuhala ekipa Bacardi Boysi, in je za nagrado prejela pokal - zlato kuhalnico, drugo mesto je pripadlo ekipi Kolesarski klub Biciklin Velika Polana in tretje mesto kuharjem Maximo iz Murske Sobote. Najboljšim ekipam je pokale in priznanja ob koncu podelil predsednik Društva ŠTRK Velika Polana Štefan Jaklin.


Več v Družabno