Na dokležovskem mostu odkrili spominsko ploščo braniteljem mostu v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo

Spominska plošča na ograji sredi mostu čez reko Muro, ki je tudi vez med Prekmurjem in Prlekijo

Jože Žerdin, sreda, 17. avgust 2016 ob 09:21
Odkritje spominske plošče na dokležovskem mostu

Odkritje spominske plošče na dokležovskem mostu

Ob praznovanju 20. obletnice občinskega praznika občine Beltinci in 25. obletnice samostojne države Slovenije so ob obrežju dokležovskega mostu čez reko Muro v nedeljo, 14. avgusta, pripravili slovesnost na kateri so odkrili spominsko ploščo braniteljem mostu čez reko Muro, v času osamosvojitve vojne za Slovenijo. Spominsko ploščo sta postavili občina Beltinci in občina Veržej.

Dogodek je najprej potekal ob obrežju reke Mure pri dokležovskem mostu, katerega se je udeležilo veliko število obiskovalcev, med njimi branitelji mostu in drugi zaslužni člani različnih združenj in organizacij, ki so dali svoj velik prispevek k osamosvojitve Slovenije. Svojo težo pri odkritju spominske plošče braniteljem pa so dali tudi praproščaki s prapori iz vseh koncev vzhodne Slovenije ter Območno združenje vojnih veteranov Slovenije Murska Sobota. Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik zveze veteranov Slovenije Ladislav Lipič in predsednik častnikov Slovenije Alojz Šteiner in drugi gostje. Slavnostni govornik na tem praznovanju ob odkritju spominskega obeležja je bil poveljnik 73 območnega štaba TO Ljutomer in predsednik veteranov ZVVS Lendava Ljubo Dražnik.

26. junija leta 1991 reka Mura ni bila ovira, ampak vez med obema bregovoma, bila je izziv za slovenske branitelje, ki so dali svoj velik prispevek k osamosvojitvi Slovenije in ob njenem 25. rojstnem dnevu. Tisti čas je bil osnovni cilj nekdanje agresorske JLA zavzetje mejnega prehoda v Gornji Radgoni. Za realizacijo te naloge je bil zadolžen Varaždinski korpus in v okviru njega 32 mehanizirana brigada iz Varaždina ter 365 mehanizirana brigada iz Bjelovara. Obrambo na območju reke Mure iz obeh strani tako iz Prekmurja in Prlekije je organizirala TO obramba in sicer v skladu z načrti. Uporabljali so različne ovire, prepreke, pantonske vode, saj so ovire s strani TO – vojski JLA preprečile nemoteno napredovanje, bili so prisiljeni spremeniti agresorske poti. Branitelji dokležovskega mostu so varovali most, da agresorska vojska JLA ne bi prišla čez most in zakorakala v Prekmurje.

Z obeh strani reke Mure so pred 25. leti tudi pomagali prebivalci Dokležovja in Veržeja ter drugih obmurskih vasi. Vaščani so tudi postavljali razne prepreke, žagali so drva, naredili namestitve, posredovali informacije, kar je bilo najbolj potrebno, zavarovati most, da vojska JLA ne bi prišla iz Prlekije in Štajerske v Prekmurje. Takrat so pripadniki TO in branilci mostu na dlan postavili svoja lastna življenja. Na slovesnosti so se z velikim žarom ozrli nazaj in se spomnili tistih časov, ki so še danes zelo živi.

Občina Beltinci in občina Veržej, ki sta postavili spominsko ploščo na sredini mostu reke Mure, se zavedata dobrega sodelovanja, kajti reka Mure levi in desni breg povezuje in ne ločuje, kar je priložnost, da se bodo dobri sosedski odnosi ob 25. obletnici samostojne države Slovenije še nadgrajevali. Spominsko ploščo sta odkrila poveljnik četrtega odreda iz 75. območnega poveljstva Jože Šafarič in Aleksander Miklošič, poveljnik tretjega voda iz 73. obrambnega štaba. Pri odkritju sta bila navzoča še župan občine Beltinci Milan Kerman in župan občine Veržej Slavko Petovar.


Več v Kultura in izobraževanje