Dišalo je po okusno skuhanih vampih

Kuhanje vampov na stari način v Odrancih

Jože Žerdin, sobota, 20. avgust 2016 ob 10:15
Kuhanje vampov v Odrancih

Kuhanje vampov v Odrancih

V največji panonski vasi v občini Odranci so znani tudi po kuhanju vampov na odprtem ognju v kotličkih na prostem. Deveto Dominkovo vampijado je v začetku avgusta na dvorišču gostilne Dominko v Odrancih pripravil kolektiv gostilne z obrtnikom gostinstva, turizma in trgovine s.p. Aleksandrom Dominkom. Devete Dominkove vampijade se je v kuhinji na prostem udeležilo 14 ekip iz levega in desnega brega reke Mure, skratka ekipe, ki imajo radi vampe. Vsako leto se vampijade v Odrancih udeležuje vse več ekip, kajti povezuje jih druženje, spoznavanje novih idej na področju kuhanja vampov.

Tisti dan je v središču Odrancev dišalo po okusno skuhanih vampih, kajti osnovni namen je obujanje in ohranjanje te kulinarične jedi, ki vse bolj tone v pozabo in je vse manj na naših jedilnikih. Vsako leto kuharji skuhajo vse boljše in boljše vampe, ki jih ob koncu kuhanja obiskovalci tudi poskusijo. Ideja je torej v Odrancih vznikla pred devetimi leti in to po zaslugi gostilne Dominko, saj v Pomurju na tem področju sodijo v sam vrh priprave in kuhanja te jedi. Obiskovalci, ki obiščejo Odrance, vampe lahko vsak teden tudi poskusijo, ko jim jih pripravljajo kuharice v gostilni Dominko.

Po dobrih treh urah kuhanja vampov je potem komisija strokovnjakov s področja kuhanja, katero je vodil Dušan Zelko, profesor na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, druga komisijo pa je bila sestavljena iz družine Dominko, ocenila vse vzorce. Organizator je vsem ekipam preden so se lotili kuhanja vampov dal nekaj kilogramov govejih vampov, zelenjavo, čebulo in začimbe. Pri kuhanju pa je še vsaka ekipa dodala svoje kulinarične skrivnosti, da so bili potem vampi bolj sočno skuhani in okusni za pojesti. Ob petju, veselju, dobri družbi in po sočnih in okusnih vampih je dan minil prijetno, kajti vsak, ki se je udeležil devete Dominkove vampijade, domov ni šel lačen in žejen. Ob koncu kuhanja so razglasili zmagovalce.

Najboljše vampe je letos skuhala ekipa Don Matija Pivar Bar Bogojina, katera je prejela zlato kuhalnico, drugo mesto je zasedla ekipa kuharji Jenamena Črenšovci, ki je prejela srebrno kuhalnico in tretje mesto je zasedlo Športno ribiško društvo Odranci, kateri so prejeli bronasto kuhalnico, ostale ekipe pa priznanja za sodelovanje.

Zmagovalna ekipa, katero je vodil Matija Pivar iz Bogojine, kateri so predstavljali občino Moravske Toplice, je povedal, da se vsako leto radi udeležijo kuhanja vampov. Letos so jih pri kuhanju bodrili prijatelji, znanci, lovci in ribiči. Pri kuhanju je ekipa imela svoj skrivnostni recept. Poleg govejih vampov so še v kotliček dodali čebulo, slanino, domačo papriko in druge sestavine. Doslej so bili že trikrat prvi, dvakrat drugi in enkrat tretji. Letos pa se je ekipi spet nasmehnila sreča in skuhali so najboljše vampe je dejal kuhar Matija Pivar.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno