Lendava v znamenju že 37. Lendavske trgatve

Več tisoč obiskovalcev je v Lendavi spremljalo razgibano povorko predstavitve domačih običajev in tradicionalnih vinogradniških opravil

Prlekija-on.net, sobota, 3. september 2016 ob 20:22
37. Lendavska trgatev

37. Lendavska trgatev

Lendava je v znamenju tradicionalne, že 37. Lendavske trgatve, ki poteka v sklopu Festivala Vinarium Lendava. Več tisoč obiskovalcev je v Lendavi spremljalo razgibano povorko predstavitve domačih običajev in tradicionalnih vinogradniških opravil, ki so jih predstavili predstavniki okoli 40 krajevnih skupnosti, domačih in tujih društev ter vitezov vina. Letos je sodelujoče skupine prvič ocenjevala tudi strokovna komisija, ki je podelila več priznanj. Obiskovalci so nato uživali ob nastopih folklornih skupin in v kulinaričnih dobrotah, ki so jih pripravile krajevne skupnosti oz. društva. Zvečer sledi še zabava na prizorišču ob lendavskem hotelu Elizabeta.

Letošnja Lendavska trgatev se odvija, podobno kot prejšnja leta, na različnih lokacijah v mestu. Tradicionalna, že 37. etnološko-kulinarična prireditev v Lendavi je praznik vinogradnikov, ki prinaša pester celodnevni program in bogato kulinarično ponudbo, začinjeno z odličnimi lendavskimi vini.

Tako je dopoldne potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro Lendave, kjer se je predstavilo okoli 40 krajevnih skupnosti, domačih in tujih društev. Med okoli 700 udeleženci povorke so mdr. sodelovali vitezi vina, večtisočglavi množici obiskovalcev je pomahala tudi Cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik. V povorki, ki je prikazovala domače običaje in vinogradniška opravila, so sodelovali tudi vozovi s konji.

Letos je sodelujoče skupine v povorki prvič ocenjevala tudi 4-članska strokovna komisija, ki je podelila več priznanj v treh kategorijah. Predsednica komisije, etnologinja in umetnostna zgodovinarka Sandra Habjanič je naznanila, da so v kategoriji »vozovi« podelili 3 zlata priznanja. Prejeli so jih PGD Dolina, KS Trimlini in KS Lendava. Srebrno priznanje je pripadlo KS Radmožanci, bronasti priznanji pa KS Pince in KS Gornji Lakoš. V kategoriji »folklora« so podelili 3 priznanja. Zlato priznanje je osvojil hrvaški KUD Podturen, srebrno je pripadlo Hrvaškemu KD Pomurje Lendava in bronasto Romskemu društvu Romano Jilo. Komisija je v rubriki »raznovrstno« podelila zlato priznanje Društvu starodobnikov Beltinci, srebrno so osvojili Polanski Pücki iz Velike Polane in bronasto Kolesarski klub Turnišče.

Direktorica Lendavske trgatve Monika Bači je povedala, da se prireditev iz leta v leto krepi, saj opažajo porast turističnih društev: »Tudi zaradi tega je tradicionalna povorka na visokem nivoju in kakovostna. Strokovna komisija, ki smo jo letos uvedli, bo poskrbela za to, da bo povorka ohranjala kulturno dediščino našega kraja in okoliških držav.«

Lendavski župan mag. Anton Balažek pa je ob tem poudaril, da bodo vsebine, kot je Lendavska trgatev še krepili in dodal, da so Festival Vinarium Lendava izkoristili tudi za predstavitev lendavske kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025: »Naš cilj je, da skozi prireditve ohranjamo kulturno dediščino in ohranjamo naravno dediščino, predvsem pa, da kulturo približujemo turistični ponudbi tega območja.«

Prireditev si je ogledala tudi Eva Štravs Podlogar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo. Izpostavila je, da je slovenski turizem uspešen toliko, kolikor so uspešni turistični ponudniki po vsej Sloveniji in ob tem izrekla čestitke Lendavi za velike korake na področju turizma. Lendavi je tudi čestitala za ambiciozen pristop h kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture: »Lendava ima vse možnosti in atribute za uspešno kandidaturo. Združevanje turizma, kulture, urejanja okolja, prepoznavanje zgodovine in nadaljnjega razvoja si zasluži priznanje. Lendava je zagotovo zelo primeren kandidat za Evropsko prestolnico kulture«.

Popoldansko dogajanje so ob kulinaričnih dobrotah, ki so jih na enajstih mestih ponujale krajevne skupnosti in društva, razgibali tudi folkloristi. V okviru folklornega festivala »Kulturna dediščina v pesmi in plesu«, se je predstavilo deset folklornih društev in skupin.

Zvečer bosta za zabavo poskrbela skupina Pop design in pevec Daniel Popović.

V nedeljo bodo sicer v Lendavi s slovesnostjo ob prvi obletnici otvoritve najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji sklenili 2. Festival Vinarium Lendava. Slovesnost se bo pričela ob 15. uri, sledil bo zabavni program, zvečer pa bodo obiskovalci stolpa Vinarium Lendava, ki je v enem letu privabil že okoli 90 tisoč obiskovalcev, lahko opazovali nebo s teleskopi in prisluhnili mitološkim zgodbam ter nočnim pogovorom ob zvezdah.