Člani Folklornega društva Sveti Jurij ob Ščavnici so se prvič udeležili mednarodnega folklornega festivala

Prvič so se udeležili mednarodnega folklornega festivala, in sicer v Bosni in Hercegovini, v mestu Jelah

Prlekija-on.net, nedelja, 4. september 2016 ob 10:57
FD Sv. Jurij ob Ščavnici na mednarodnem folklornem festivalu

FD Sv. Jurij ob Ščavnici na mednarodnem folklornem festivalu

Za člane Folklornega društva Sveti Jurij ob Ščavnici je bil zadnji vikend v avgustu nekaj prav posebnega. Prvič so se udeležili mednarodnega folklornega festivala, in sicer v Bosni in Hercegovini, v mestu Jelah (občina Tešanj). Članom društva se je pridružilo tudi nekaj spremljevalcev, ki so jih glasno spodbujali.

Proti Bosni in Hercegovini so se člani društva s spremljevalci pod budnim očesom umetniškega vodje Saša Ropoše odpravili v soboto, 27. avgusta, zgodaj zjutraj. Kljub daljši vožnji je pot do tja hitro minila, saj so se vmes večkrat ustavili in na kakšnem postajališču tudi kaj zaigrali ter zaplesali. Ob prihodu v mesto Jelah so jih organizatorji Kulturno-umjetniškega društva »IZUDIN MULABEĆIROVIĆ - IZO« Jelah prijazno sprejeli, jim razkazali mesto Jelah in s ponosom pokazali njihove najlepše kotičke, med drugim tudi grad v Jelahu. Najslavnejši del se je začel v soboto zvečer ob 20. uri, ko so se vse gostujoče skupine v povorki sprehodile po mestu in se predstavile širši množici. Sledila je svečana prireditev, na kateri je Folklorna skupina Sv. Jurij ob Ščavnici 2-krat uspešno predstavila plesno, pevsko in glasbeno dediščino, s kostumi in z glasbili, značilnimi za vzhodnoštajerski del Slovenije. Po končani prireditvi se je ob lepem vremenu in dobrotah tradicionalne bosanske kuhinje prileglo hladno pivo, nakar so vsi skupaj na plesišču zaplesali ob zvokih harmonike in kitare. Naslednje jutro so se Jurjevški folklorniki po obilnem zajtrku (pravi bosanski bureki) zadovoljni odpravili proti domu in po poti že delali načrte, kako se folklorni skupini iz Jelaha oddolžiti v naslednjih letih in jih povabiti kdaj medse, v Prlekijo.

Člani folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici se zahvaljujejo občini Sveti Jurij ob Ščavnici, ki jim je s finančnimi sredstvi pomagala, da so se gostovanja lahko udeležili.


Več v Kultura in izobraževanje