Že od nekdaj se na Tišini praznuje 8. septembra

Praznik Marijinega rojstva – »mali šmaren« ali »mala meša«

Filip Matko Ficko, sobota, 3. september 2016 ob 22:50
Občinski praznik Občine Tišina

Občinski praznik Občine Tišina

V Občini Tišina z ducat naselji (Borejci, Gederovci, Gradišče, Krajna, Murski Črnci, Murski Petrovci, Petanjci, Rankovci, Sodišinci, Tišina, Tropovci in Vanča vas) se občinski praznik slavi vsako leto 8. septembra, v čast Marijinega rojstva oziroma, kot med ljudstvom pravijo »mali šmaren« ali »mala meša«. Kajti na Tišini je zavetnica tamkajšnje župnije sv. Marija - Marijino rojstvo in že pred davnimi leti je ta kraj bil tudi neke vrste romarsko središče.

Letos je osrednja slovesnost potekala že v soboto, 3. septembra, ko je ob prenovljenem Batthyany-jevem dvorcu na Tišini potekala slovesna seja članic in članov Občinskega sveta Občine Tišina. Po slovesni seji je bila otvoritev prenovljenega Batthyany-jevga dvorca, ob njem pa v povsem na novo zgrajenih prostorih zdravstvena ordinacija dr. med. Deana Köveša, spec. spl. med., ki je bil pobudnik in mecen izgradnje, da so na voljo še prostori za fizioterapijo in lekarno. Prenovljeni dvorec bo še vedno v javni rabi, kajti v njem se je uredilo poročno dvorano.

V kulturnem programu so sodelovali mladi folkloristi Osnovne šole Tišina ter kitaristka in pevka Anja Kutoš, ki je ob otvoritvi zapela tudi himno. Po slavnostnem nagovoru je župan Franc Horvat podelil tri zahvalne listine: Veri Debelak iz Petanjec, Emi Vezjak iz Gradišča in Francu Ülenu iz Rankovec; nadalje priznanja župana: zlati maturantki Evi Zorjan iz Petanjec, zlati maturantki Sari Seršen iz Vanče vasi in Marjanu Šiftarju iz Petanjec, podpredsedniku Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija; najšportnikom leta 2015 Občine Tišina: kolesarju Simonu Špilaku iz Tropovec, strelcu Samu Zelku iz Petanjec in strelcu Tjanu Kazarju s Tišine; najšportnicam leta 2015 Občine Tišina: strelki Saši Mariji Ratnik s Krajne, strelki Melisi Žakl iz Vanče vasi in atletinji Nataliji Pavlinjek s Tišine; najšportni ekipi 2015 Občine Tišina Strelski družini »Koloman Flisar« Tišina; perspektivnim športnikom 2015 Občine Tišina: strelcu Iztoku Rebrica iz Gradišča, kolesarju Luki Jablanovcu iz Tropovec in karateistu Mariu Goubarju iz Murskih Črnec; perspektivnim športnicam 2015 Občine Tišina: strelki Nataliji Gjergjek iz Gradišča in karateistki Marini Goubar iz Murski Črnec.

Blagoslovitev obnovljenih in novozgrajenih prostorov Batthyany-jevega dvorca in Zdravstvenega centra v okviru projekta »Živa v parku d.o.o.« sta opravila evangeličanski duhovnik Mitja Andrejek in župnijski upravitelj tišinske župnije Boštjan Čeh, trakove pred vhodi v prostore pa skupaj prerezala župan Občine Tišina Franc Horvat in dr. med. Dean Köveš. Celotno prireditev sta povezovala kot gostitelja grofica Johanna in grof Szigszmund Batthyany (Barbara Lejko in Jožef Števanec), ki sta številno občinstvo pozvala k ogledu prostorov.


Več v Kultura in izobraževanje