Sejem bil je živ ali 3. lotmerška zelemenjava

Sobotno jutro je napovedovalo še en vroč jesenski dan, ki je bil kot naročen za zelemenjavo

Prlekija-on.net, sobota, 10. september 2016 ob 22:58
3. lotmerška zelemenjava

3. lotmerška zelemenjava

Ko smo se zelemenjalke meseca maja poslovile, smo obljubile, da jeseni ponovno organiziramo nekaj podobnega. Sobotno jutro je napovedovalo še en vroč jesenski dan, ki je bil kot naročen za zelemenjavo.

Za uvodno ogrevanje je poskrbela strokovnjakinja, mikrobiologinja Lara Resman, ki je predavala o mikroorganizmih, naših pomočnikih v vrtu.

Organizatorke lotmerške zelemenjave so za bolj raznoliko ponudbo na zelemenjavi priskrbele nekaj kulinaričnih prebliskov (domač kruh z bučnim oljem, koruzno mineštro in ocvirkove pogačice), obiskovalci in obiskovalke pa so z obiskom pripomogli za razgibano dopoldansko dogajanje v atriju Mestne hiše Ljutomer. Veseli smo bili vsakogar, ki je prišel mimo: nekateri so prišli z namenom zelemenjave, druge je pritegnilo dogajanje v atriju, tretje smo privabili.

Različna semena, sadike, vrtni sadeži in ozimnica so hitro dobivali nove lastnike in tisti, ki so prišli na zelemenjavo kasneje, so lahko izbirali med drugačno »zelemenjalno ponudbo« kot oni, ki so prišli na najprej. Poleg znane zelenjave in sadežev je bilo možno poskusiti  ali videti žižole, inkovske jagode in inkovske kumare, sladki pelin. Izbirali smo lahko med semeni zimskih solat, blitve, motovilca, starih sort fižola in koruze. Na razpolago je bila različna ozimnica: sataraš, paradižnikova mezga, marmelade, kumare, ljutenica …

Veseli nas, da se je glas o zelenjavnem dogajanju v Ljutomeru že razširil izven meja občine. Tokrat smo na zelemenjavi opazili tudi mlajšo generacijo in obiskovalke ter obiskovalce, ki so na 3. lotmerško zelemenjavo prišli tudi iz drugih krajev.

Martina Domajnko


Več v Kultura in izobraževanje