Ribe in žganci na sto in en način

V Veržeju so obudili stari način pečenja rib in kuhanja žgancev

Jože Žerdin, torek, 13. september 2016 ob 08:39
Kulinarična prireditev v Veržeju

Kulinarična prireditev v Veržeju

Turistično društvo Veržej je na dvorišču Salezijanskega zavoda Marianum v Veržeju, v soboto, 10. septembra, pripravilo kulinarično prireditev s pečenjem murskih rib in kuhanjem veržejskih žgancev. Prireditev je sodila v okvir obujanja teh jedi, ki so značilne za ta del Prlekije, kajti vas Veržej leži streljaj od reke Mure, na katero so ljudje zelo navezani. Ob obrežju reke Mure so si nekoč Verženci pripravili ogenj, ob tem pa si že prej nalovili murske ribe ter jih na murski način tudi pekli. V kotličkih pa so še kuhali veržejske žgance.

Letošnja kulinarična prireditev na kateri so člani Turističnega društva Veržej Vinko Kapun, Danijela Kapun, Jerica Galunder, Lucijan Galunder, Joža Zavratnik, Zdenka Zavratnik, Cvetka Puhar, Jože Osterc, Cvetka Osterc, Janko Novak, Stanko Jerebic, Marjana Kodba, Maja Bartol Šonaja, pod vodstvom predsednik Turističnega društva Veržej Damjana Borko na prostem pekli ribe in kuhali ajdove in krompirjeve žgance, na stari prleški način. Tisti dan je v Veržeju dišalo vse naokrog, kajti obiskovalci, ki so prišli na ta kulinarični dogodek so lahko poskusili ribe s krompirjevo prilogo. V kotličku na odprtem ognju pa so kuharji in kuharice pripravljale in kuhale ajdove in krompirjeve žgance. Obiskovalci so bili z ajdovimi žganci zelo zadovoljni, saj so jih lahko poskusili s prelivom maka in medu, in krompirjevi žganci s prelivom zabeljene zaseke s čebulo in smetano. K tem odlično pripravljenim jedem pa je sodila tudi odlična prleška kapljica iz bližnjih prleških goric.

Rdeča nit kulinaričnega dogodka je bila, da se še naprej ta jed ohrani, kajti mladi vse premalo posegajo po ajdovih in krompirjevih žgancih, kjer je v prvi vrsti kot sestavina, ajdova in mehka moka ter krompir. Vse te sestavine so naravne, večino pridelane v domačem prleškem okolju. V Turističnem društvu Veržej si prizadevajo, da bi v prihodnje skupaj z občino Veržej še ta kulinarični dogodek nadgradili z novimi vsebinami s pečenjem rib in kuhanjem žgancev, da se tradicija še naprej ohrani. Sodeč po dobrem obisku so bili obiskovalci nad ribami in žganci zelo zadovoljni. Vse jedi so v Veržeju pripravljali z naravnimi sestavinami, kjer niso dodali nobenih začimb. Znanje in veščine, ki so jih vložili v pripravo jedi, so bile za kuharje skrivnost, kajti strogo se držijo svojih skritih receptov, ki so jih dobili od svojih babic.


Več v Družabno