FURS zavrača očitke, informativni izračun dohodnine ni vseboval nobene položnice

Na FURS-u zavračajo odgovornost za samomor. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 bi zavezanki celo pripadalo vračilo dohodnine.

Prlekija-on.net, torek, 13. september 2016 ob 19:11
Delavci migranti pred FURS-om

Delavci migranti pred FURS-om

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije (SDMS) so v soboto pred FURS v Mariboru položili nageljčke ter se tako poklonili spominu na kolegico, delavko migrantko, ki naj bi, kot so trdili v sindikatu, ob prejetju položnice s strani FURS-a, zaradi obupa nezmožnosti plačila, izhod videla le v samomoru.

Na ta dogodek se je sedaj odzval tudi Finančna uprava Republike Slovenije (FURS), kjer so zapisali: "v Finančni upravi RS smo bili s strani Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS) vse od njihovega nastanka deležni številnih javnih obtoževanj in očitkov glede obdavčitve čezmejnih delavcev migrantov. Doslej se na njihove javne očitke nismo odzivali, saj spoštujemo njihov boj za svoje pravice. Zadnji očitek, da naj bi bila Finančna uprava RS kriva za smrt posameznika, pa je po našem mnenju prešel mero dobrega okusa, zato smo se odločili, da tokrat izjemoma javno odreagiramo".

Kot je znano, so predstavniki SDMS v soboto, 10. septembra, pred poslopjem Finančnega urada Maribor polagali nageljčke v spomin na davčno zavezanko, ki je storila samomor. Po besedah podpredsednice sindikata, dr. Barbare Pregl Breznik, naj bi ta zavezanka s strani Finančne uprave RS prejela položnico za 5.000 evrov davka in zaradi tega naredila samomor. "Polaganje cvetja pred vrata finančnega urada v njen spomin nedvomno nakazuje, koga SDMS krivi za njeno smrt", so še zapisali na FURS-u.

Informativni izračun dohodnine ni vseboval nobene položnice
"Od SDMS smo želeli pridobiti ime osebe, ki naj bi zaradi Finančne uprave RS naredila samomor, vendar nam njene identitete niso želeli razkriti. Kljub temu nam je na podlagi številnih neformalnih virov, tudi nekaterih medijev, uspelo ugotovili za katero osebo gre. Zavezanka je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Sestavni del tega informativnega izračuna, na osnovi katerega naj bi po mnenju SDMS naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5.000 EUR. Omenjeni informativni izračun dohodnine sploh ni vseboval nobene položnice. Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine", so pojasnili.

Izraba tragičnega dogodka za doseganje ciljev?
"V Finančni upravi RS ne moremo in ne želimo soditi, zakaj so se v SDMS odločili za tako neutemeljene očitke zoper Finančno upravo RS. Upamo zgolj da se v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več posluževali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Finančno upravo RS", so zaključili na FURS-u.

Na odgovor FURS-a so se odzvali tudi SDMS, kjer so zapisali, da jih "obtožbe in sprenevedanja FURS-a sploh ne presenečajo. Pričakovati, da bomo govorili o imenih je prav za lase privlečeno, saj vsak zavezanec za plačilo davka ve, da na vrhu vsake davčne odločbe na veliko piše »DAVČNA TAJNOST«".

"Kot smo že včeraj zapisali v odgovoru FURS-u, so nas svojci pokojne prosili, da naj ne operiramo več z imenom, ker so baje bili šikanirani s strani uradnih organov, baje tudi s strani FURS-ovih inšpektorjev. Očitkov FURS-a, da gre za zlorabo žrtev za doseganje ciljev, sploh ne bomo komentirali. Zelo pa smo veseli, da na FURS-u zadevo raziskujejo, ker do sedaj so se vedno izključno izgovarjali na zakonodajo in okrožnice, torej so posredno priznali, da delajo napake.

Na FURS-u se tudi vedno izgovarjajo, da so samo izvajalci veljavne zakonodaje, očitno temu ni tako, saj vemo, da delavke na FURS-u pišejo odločbe na osnovi okrožnic, ki nimajo nobene pravne podlage.
V odgovor na FURS-ovo izjavo pa dodajamo:
- pri vsakem informativnem izračunu je zraven položnica,
- navedba, da naj bi zavezanki po informativnem izračunu pripadalo celo vračilo dohodnine v nobenem primeru ne drži, saj pri informativnih izračunih niso upoštevane še nobene olajšave.
- v izjavi navajajo, da spoštujejo naš boj za svoje pravice, kar ne drži, mi se borimo tudi proti njihovem protizakonitem delu, ki pa je zagotovo posledica slabe slovenske davčne zakonodaje.

Obenem pa FURS-u sporočamo, da naše delo ni preseglo mej dobrega okusa, ampak njihove astronomske odločbe s položnicami, ki nekatere krepko presegajo od 5.000 evrov", so zapisali v SDMS.

Izjavo zaključujejo, da nekateri novinarji tudi sprašujejo, če med člani zaznavajo povišano nagnjenost k samomorilnosti, na kar odgovarjajo: "Tega ne moremo komentirati, saj nismo strokovnjaki za to področje. Vsekakor pa so zaskrbljujoče izjave delavcev migrantov v medijih, ko govorijo, da ne vidijo izhoda in celo grozijo, da bodo v vesolje še vzeli koga zraven".


Več v Kultura in izobraževanje