Tako ustvarjajo cicibani Vrtca Manka Golarja

Na ogled je zanimiva razstava del nastalih na 2. otroški likovni koloniji

Prlekija-on.net, sreda, 14. september 2016 ob 09:52
Razstava del 2. otroške likovne kolonije

Razstava del 2. otroške likovne kolonije

Galerija in avla Doma kulture v Gornji Radgoni sta bili skorajda premajhni, da bi sprejeli vse zainteresirane, ki so si želeli ogledati odprtje razstave slik, ki so jih ustvarili cicibani Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona na letošnji, svoji 2. likovni koloniji. Otvoritveno dogajanje je povezovala predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović, ki je dejala, da je letošnja likovna kolonija otrok iz Vrtca Manka Golarja, konec maja potekal v radgonskem parku. Zato se je zahvalila tudi mentoricam likovne kolonije iz vrtca (Dana Štrucelj, Darja Veingerl, Marina Rožman, Hermina Holer, Nuša Mencinger, Nataša Benko), še posebej alfi in omegi Dani Štrucelj, ki je idejni vodja dogodka in je tudi članica LD Radgona.

"Prav ona je bila tista, ki je društvo povezala z vrtcem. Tako smo v času kolonije tudi druge članice društva sodelovale na likovni koloniji. Likovno ustvarjanje je potekalo v radgonskem parku pod budnim očesom naše članice Saše Bezjak, akademske kiparke in magistrice kiparstva, Milena Reščič je z otroci kiparila, sama sem ustvarjala dišečo sliko. Za vse nas je bila to posebna izkušnja in nova srčna zgodba, ki ne bo šla v pozabo", je med drugim dejala Mijatovićeva. Prisotne na otvoritvi razstave je v imenu Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, pozdravila Tatjana Kotnik Karba. Pred plesno-glasbenim nastopom otrok iz vrtca, je spregovorila tudi ravnateljica Vrtca Manka Golarja, mag. Breda Forjanič, ki je izrazila zadovoljstvo, da je 2. kolonija njihovega vrtca v radgonskem parku, znova povezala otroke, strokovne delavke vrtca, ostale vrtce v okolici (Radenci, Apače, Ljutomer) ter predstavnike LD Radgona v ustvarjalno celoto, katere rezultati so likovna dela, ki so na ogled.

"Idejni vodja celotnega projekta in motivatorka otrok in strokovnih delavk vrtca je Danica Štrucelj, ki je z idejo o likovni koloniji našega vrtca spodbudila nov didaktični pristop, ki nastaja v naravni učilnici parka, v kateri udeleženci združijo različna področja in likovne tehnike, ki jih med seboj integrirajo v celoto – od likovnega ustvarjanja do vključitve čutil vida, vonja, sluha, tipa in še bi lahko naštevali. Hvala tudi za ekološko usmerjenost mladih ustvarjalcev, saj si jim pokazala, da lahko z recikliranjem materialov, ki jih ne zavržemo, temveč ponovno uporabimo, ustvarimo čudovite izdelke in pri tem še skrbimo za okolje in ohranjamo naš planet. Mreženje med otroki iz različnih vrtcev in umetnikov ter povezovanje strokovnih delavcev in staršev različnih vrtcev je bogata izkušnja, ki spodbuja otroško ustvarjalnost, krepi odnose in prijateljstva med udeleženci in spodbuja timski duh med udeleženci pedagoškega procesa", je med drugim dejala ravnateljica Forjaničeva, ki se je zahvalila otrokom in vsem drugim, ki so pričarali enkratno razstavo. Ker na otvoritvi ni bilo strokovne voditeljice likovne kolonije, mag. Saše Bezjak, je njeno strokovno recenzijo prebrala pomočnica ravnateljice vrtca Tatjana Jakopec Kager.

"Likovna kolonija za najmlajše v Vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni je zelo pomembna, predvsem zato, ker se znanje, ki ga imajo v tem vrtcu, širi na druge vrtce, ki so odprti za drugačne in nove pristope in ki so prav tako sodelovali v dveh dosedanjih kolonijah. Namreč, v tej instituciji je ob podpori ravnateljice vrtca mag. Brede Forjanič in glavne pobudnice kolonije vzgojiteljice Dane Štrucelj poskrbljeno za kakovostno izvajanje likovne kreativnosti vsa leta do sedaj. Vrtec je deležen potrditev strokovne javnosti, predvsem z najvišjimi nagradami in izbori v Sloveniji in v tujini, na katerih je vrtec sodeloval z izdelki otrok. Dana Štrucelj je celotno svojo življenjsko pot namenila študiju dela na tem področju in je tako neformalna mentorica svojim mlajšim kolegicam v vrtcu.
Na letošnji likovni koloniji so bile zajete vse likovne dejavnosti (slikanje, grafika, kiparstvo …), celo sodobni pristopi v likovni umetnosti, kot je Land art. Ponudili so krasen, inovativen material in pripravili so kakovostno izvedbo. Za posamezno skupino so izbrali mentorice iz vrtca, ki so področje, kjer so bile prisotne, dobro poznale in kakovostno usmerjale otroke. Filozofija tega dela je za marsikoga zelo enostavna - Otroke spodbujamo, da se z materialom igrajo brez zadržkov, ne glede na končni rezultat. Vendar je za izvajanje tega, da so mentorice sproščene pri usmerjanju, potrebna dolga in raziskovalna pot vsake posameznice", je med drugim zapisala mag. Saša Bezjak, akad. slik.

Po njenem je vzdušje kolonije bilo neponovljivo. Delo je spremljala prijetna glasba. Kolonijo so izvedli v srcu Gornje Radgone, torej v parku, tako da so bili prisotni mimoidoči, ljudje iz Doma starejših občanov, in kot aktivni udeleženci tudi člani LD Radgona. Tako so otroci imeli vpogled v delo lokalnih umetnikov. "Kot akademska slikarka in učiteljica vem, da ima veliko odraslih, ki meni, da niso likovno nadarjeni, blokado iz preteklosti. Po odprtem pogovoru vselej ugotovim, da jim je nekdo iz njihovega okolja, ponavadi učitelj, v otroštvu vsilil mnenje, da ne znajo risati. To ni res. Revolucionarni nemški umetnik Joseph Beuys je v prejšnjem stoletju izrekel enostavno misel: »Everybody is an artist.« Torej v prevodu: »Vsak je umetnik«. Prepričana sem, da če bi v šolskih sistemih dolgoročno dali poudarek kreativnosti, posledično ne bi bilo vojn, saj bi ljudje našli srečo in zadovoljstvo drugje, kot ju sedaj", je še dodala Bezjakova.


Več v Najmlajši