65. obletnica Doma starejših Rakičan

Slavnostna govornica je bila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak

Jože Žerdin, torek, 20. september 2016 ob 10:47
Anja Kopač Mrak

Anja Kopač Mrak

Letos mineva 65 let od kar so se postavili prvi temelji sedanjega Doma starejših Rakičan pri Murski Soboti. Dom je skozi zgodovino premagal mnoge vzpone in padce ter je danes dom z najdaljšo tradicijo domov v Pomurju.

Ob 65-letni prehojeni poti je na svečani akademiji spregovoril direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj. V začetku je imel dom svoje prostore v rakičanskem dvorcu, leta 1978 pa se je preselil na sedanjo enoto v Rakičan in sicer blizu soboške bolnišnice. Pomembni širitvi sta se zgodili leta 2007 in 2010, ko so pridobili enoti v Svetem Juriju in v Murski Soboti. Danes ima dom v treh enotah kapacitet s 372 posteljami. Ob vsem tem zaposleni stanovalcem nudijo dnevno varstvo, pomoč na domu in oskrbo v varovanih stanovanjih. Zaradi naglega naraščanja števila starejših prebivalcev doživlja dejavnost domov po Sloveniji zelo pomembne spremembe, na katere se tudi v rakičanskem domu po svojih močeh in strokovno odzivajo, kot je denimo obnavljanje, vzdrževanje in izboljšanje bivalnih pogojev stanovalcev, nudijo se nove storitve in sam razvoj kakovosti z uvajanjem novih kapacitet delovanja.

V rakičanskem domu za starejše so v zadnjih letih na področju investicij marsikaj naredili, posebej so poskrbeli, da se stanovalci počutijo kot nekoč doma v svojem domačem okolju, posebej so se osredotočili za osebe obolele z demenco. V enoti Elizabeta v Svetem Juriju je bila urejena nova večnamenska dvorana  ter novi dnevni center. V enoti za starejše v Murski Soboti so uredili prostor z ograjo, manjšim parkom, gredicami in pergolo, ki so namenjeni druženju na prostem, tako stanovalcem, kot stanovalcem v varovanih stanovanjih. V lanskem letu so začeli uvajati sistem kakovosti E-Qalin in nove kapacitete dela s starejšimi. V prihodnje Dom starejših Rakičan načrtuje nadaljevanje prenove notranjih prostorov v Rakičanu, širitev Centra za starejše v Murski Soboti, kje bodo uredili novo enoto za stanovalce obolele z demenco, v pripravi pa je tudi vzpostavitev mreže dnevnih centrov.

Slavnostna govornica na praznovanju 65. obletnice doma je bila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, ki je domu za prehojeno pot čestitala »65 let delovanja doma starejših Rakičan se označuje kot bogastvo, izkušnje in tradicija« in nadaljevala »Danes država namenja starejšim več pozornosti in skrbi, da bi jesen življenja dostojno preživeli. Staranje prebivalca je danes največji družbeni in gospodarski izziv za Evropo in Slovenijo. Država skuša v domovih urediti kakovostno življenje, kajti domovi so se v zadnjem času povsem spremenili po podobi in po kakovosti nudenja pomoči starejšim ljudem, ta trend se bo nadaljeval tja do leta 2020. Pripravlja se zakon za dolgotrajno oskrbo, s poudarkom na medgeneracijskem sodelovanju« je dejala ministrica ter domu zaželela še mnogo let, da še naj naprej hodijo po prehojeni poti in soustvarjajo zgodbe uspehov, saj jih čaka še mnogo izzivov in ciljev na področju oskrbe starejših ljudi.

Domu starejših Rakičan sta ob njeni okrogli obletnici čestitala župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek in predsednik skupščine skupnosti socialnih zavodov Slovenije Samo Baričič. Ob častitljivi obletnici so se z zahvalnimi listinami zahvalili vsem, ki so krojili podobo doma v zadnjem obdobju. Listine so prejeli Violeta Bertalanič, prejšnja direktorica doma starejših Rakičan, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota in prostovoljec Anton Stropnik. Za kulturni program so poskrbeli s prekmursko melodiko Marko banda in pevka Dorina Gujt. Za veseli del praznovanja pa so poskrbeli varovanci in zaposleni Doma starejših Rakičan, ki so se predstavili z novoustanovljeno glasbeno skupino Žoga bend.


Več v Kultura in izobraževanje