Novozgrajen vrtec v Cezanjevcih tudi uradno odprl svoja vrata

Po številnih letih prizadevanj je vrata odprl nov vrtec v Cezanjevcih, ki je konec meseca septembra sprejel 57 otrok

Prlekija-on.net, četrtek, 6. oktober 2016 ob 19:24
Otvoritev novozgrajenega vrtca v Cezanjevcih

Otvoritev novozgrajenega vrtca v Cezanjevcih

Občina Ljutomer in Osnovna šola Janka Ribiča Cezanjevci, sta v četrtek, 6. oktobra, pripravili slovesnost ob odprtju novozgrajenega vrtca v Cezanjevcih.

Temeljni kamen je bil položen 25. septembra 2014, pogodba za izgradnjo vrtca je bila podpisana 3. oktobra istega leta, graditi se je pričel v začetku lanskega leta, 27. septembra 2016 je bilo izdano uporabno dovoljenje, prejšnjo sredo so v njega prvič vstopili tudi otroci, 6. oktobra pa je vrtec bil tudi uradno odprt, ko je slovesnost potekala na terasi vrtca.

Vse zbrane je najprej pozdravila Brigita Hojnik, ravnateljica OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, v okviru katere spada tudi enota vrtca, ki je med drugim povedala: »Cezanjevci, majhen kraj, v katerem živijo dobri in delovni ljudje, je danes postal mnogo večji, kajti zrastel je eden najlepših in najmodernejših vrtcev v tem okolišu Slovenije. Dobili smo svetel, prostoren in kreativni objekt, ki omogoča stike med otroci in odraslimi ter predstavlja dobro počutje vseh vpletenih

Preberite tudi:
Položitev temeljnega kamna
Podpis pogodbe
Pričetek gradnje
Prvi dan v novem vrtcu
»Pred šestimi leti smo imeli javno razpravo, nedaleč od tukaj. Polna dvorana ljudi, mnogi ste tudi danes tukaj. Bilo je veliko sumničavih pogledov, celo nekaj jeze in razočaranja. V ozadju se je projiciral napis Osnovna šola in vrtec Cezanjevci. Takrat le črke na platnu. Za nami so bile ravnokar volitve. Pred nami obljuba sprememb. Vmes pa veliko negotovosti. Izhodišča niso bila najboljša. Prvotno predvideno zemljišče je bilo povezano s številnimi zapleti. Čeprav so bili Cezanjevci na državni listi prioritet daleč pred drugimi kraji v okolici, je občina v preteklosti dala prednost šoli v Stročji vasi in prenovi ljutomerske šole. V občinskem proračunu je bila luknja. Zato nikakor ne zamerim, ker ste bili polni dvomov. Če bi takrat sedela v občinstvu, ne bi verjela, da bo kadarkoli v Cezanjevcih prišlo do novega vrtca. Lepe želje so eno. Realnost pa je bila mnogo drugačna. Izkušnje so nas naučile, da je vedno bilo preveč ovir in premalo volje. Potem smo štiri leta dobro skupaj delali. Našli smo novo lokacijo,« pa je ob otvoritvi pet oddelčnega vrtca v Cezanjevcih med drugim povedala županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki se je zahvalila vsem, ki so pripomogli pod streho spraviti to nujno potrebno investicijo.

Vse navzoče je nagovoril tudi predsednik Krajevne skupnosti Cezanjevci, Franc Slokan, na slovesni prireditvi pa so med drugim bili prisotni še podžupan Janko Špindler, poslanec DZ RS, mag. Aleksander Kavčič, častna občana Občine Ljutomer Miroslav Steržaj in dr. Miran Puconja, ...,  člani OS Občine Ljutomer, številni zaposleni iz izobraževalnih ustanov ter drugi.

V kulturnem programu so nastopili otroci, ki obiskujejo nov vrtec ter učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci. Otroci so se z majhnimi darili tudi zahvalili vsem, ki so pripomogli k temu, da vrtec danes stoji ter pred vrtec poleg drugih zastav izobesili še zastavo vrtca. Nov vrtec je ob prisotnosti župnika župnije Cezanjevci, Jožeta Kolmanka, blagoslovil ljutomerski župnik in dekan dekanije Ljutomer, Andrej Zrim.

Po uradnem programu so si vsi skupaj še ogledali notranjost vrtca. Kako izgleda vrtec v notranjosti, si lahko ogledate v članku, ko smo ga na prvi dan odprtja tudi mi obiskali.

Skupna vrednost investicije okrog 2,2 milijona evrov
Vrednost celotnega projekta skupaj je znašala okrog 2,2 milijona evrov, za razliko od gradnje številnih podobnih vzgojno-izobraževalnih ustanov v Sloveniji v preteklih letih, pa pristojno ministrstvo pri omenjenem projektu ni prispevalo sredstev. Občina Ljutomer je v letu 2015 pridobila kredit v višini 1.000.000 evrov, razlika sredstev pa se je zagotovila v proračunu Občine Ljutomer.

Novi pet oddelčni vrtec v Cezanjevcih je projektirala družba Biro Biro d.o.o. iz Maribora. Na razpisu za izbiro izvajalca gradbenih del je bilo izbrano Gradbeništvo Milan Pintarič s.p. iz Spodnje Ščavnice, dobavitelj opreme za kuhinjo je bil GO-ST d.o.o. iz Grosuplja, notranjo opremo vrtca je dobavil Eurodesign Apače d.o.o. iz Apačev, podjetje Nograd d.o.o. iz Hotize pa je uredilo zunanjo okolico.

Sočasno z gradnjo vrtca je bilo potrebno zgraditi še manjkajočo komunalno infrastrukturo do novega objekta, kar je opravilo podjetje Legartis d.o.o. iz Lendave. Zgrajen je bil nov vodovod in delno javna razsvetljava. Izvedba manjkajoče komunalne infrastrukture pa se predvideva v letu 2017.


Več v Gospodarstvo