Malčki so sporočili kakšno Muro želijo

Postavili so opozorilno tablo za čisto reko Muro, s katero otroci iz radgonskega vrtca želijo zase ohraniti pomursko lepotico; Stop, ribe nimajo rade smeti

Prlekija-on.net, četrtek, 3. november 2016 ob 08:56
Opozorilna tabla ob Muri

Opozorilna tabla ob Muri

Tik pred "krompirjevimi počitnicami" je na obrežju reke Mure, neposredno ob športnem centru in domu starejših občanov, v Gornji Radgoni, potekala posebna slovesnost, katere osrednji akterji so bili najmlajši – otroci iz bližnjega Vrtca Manka Golarja. Po EKO himni, ki so jo ob spremstvu vzgojiteljice Sabine Steyer Debeljak, zapeli otroci stari štiri in pet let, je namreč omenjena skupina otrok iz skupine vzgojiteljice Nataše Benko in njene pomočnice v šolskem letu 2015/16, ko je projekt potekal, Darje Vajngerl, svojemu namenu predala opozorilno tablo, na kateri so sami malčki spisali kakšno reko Muro si želijo. Gre za velikih pohval vreden projekt, kjer otroci sporočajo, da želijo tudi zase ohraniti pomursko lepotico. "Naši skupini se je danes uresničila velika želja, da skupaj postavimo tablo, ki bo ozaveščala ljudi, da ohranimo čisto reko Muro", je povedala vzgojiteljica Benkova, ki je še pred pozdravnim nagovorom župana občine Gornja Radgona, Stanislava Rojka, ter ravnateljice Vrtca Manka Golarja, mag. Brede Forjanič, ki sta pohvalila prizadevanja otrok in strokovnega kadra vrtca, predstavila tudi začetek projekta in hkrati namignila kako je sploh prišlo do te ideje.

"Namen našega projekta 'Turizem in vrtec', s podnaslovom Zeleni detektivi je bil, da otrok spoznava oziroma raziskuje svoj kraj in okolico v vsej lepoti in tudi »črnih luknjah«. Pričeli smo z raziskovanjem gozda, reke Mure, Lisjakove struge, radgonskega gradu, parka, športnega centra…in ob tem opazovali lepote in črna odlagališča, polomljen inventar, smeti ipd. Vse skupaj smo fotografirali, risali, slikali, izdelali zemljevide, opazovali različne opozorilne table, iskali informacije na spletu, v literaturi, preštevali korake, drevesa, hiše, izdelovali časopis, snemali radijsko oddajo Biba buba baja. Na jutranjem krogu smo se veliko pogovarjali o tem kaj storiti, da ljudje ne bi metali smeti v naravo. Odločili smo se, da bomo narisali plakat, ki bo ozaveščal vse metalce smeti v naravo, da se to ne počne, ampak da so zato postavljeni koši", je med drugim dejala Nataša Benko.

Njena sodelavka in tudi mentorica plakata Darja Vajngerl pa je dodala: "Povedati je potrebno, da je plakat nastajal izključno iz idej in zamisli, ki so nastajale v otroških glavah. S sodelavko sva otroke neprestano spodbujali in jim dajali možnost izbire. Torej teren ob reki Muri smo temeljito raziskali in se vsakič, ko smo se vrnili v vrtec o videnem temeljito pogovorili in vse tudi zapisali. Med bolj pomembne pogovore štejem tega, na katerem smo se pogovarjali ter razmišljali o onesnaževanju in motu oziroma namenu, ki bi opozarjal ljudi na to, da odpadki sodijo v koš. Kot je videno smo izglasovali tega: Stop, ribe nimajo rade smeti. Vsi ti zapisi in ideje so ustvarjali mozaik o tem kaj storiti, da bo reka Mura postala bolj čista reka, vse je prišlo prav pri snovanju skice plakata. Z odprtimi vprašanji je bilo potrebno otroke neprestano spodbujati in usmerjati. Jim tudi kaj svetovati in dati kakšen predlog. Končna odločitev je pripadala otrokom. Konkretno to pomeni, da smo najprej s skupnimi močmi zasnovali skico. Slednjo smo na velik plakat narisali večje, sliko pobarvali ter nanjo zapisali tudi namen. Pri vsem tem je imelo veliko vlogo usmerjanje otrok. Plakat je nastajal približno mesec dni in čisto vsak otrok iz oddelka je prispeval ideje, predloge, črte ter barve zanj".

Celotni projekt so otroci in njuni vzgojiteljici, zaključili z okroglo mizo na katero so povabili tudi župana Stanka Rojko ter ravnateljico, mag. Bredo Forjanič. Župana so otroci vprašali ali bi lahko postavili ob reki Muri svoj plakat oziroma tablo. "Zelo lepo je bilo videti nasmejane obraze, ko je  gospod župan odobril postavitev njihovega dela in jih pohvalil, ker jim je mar za naravo. Ko je bil plakat izdelan, smo prosili gospo ravnateljico, da je poiskala izvajalca, ki bo naredil opozorilno tablo", je dejala Benkova, ki je dodala, da je tablo izdelalo podjetje ZR Grafika, kjer se v družini Ravnikar tudi prizadevajo za ekologijo in s tem ohranitev reke Mure. Tablo pa je na mestu, kjer se giblje veliko ljudi, tako športnikov, kot sprehajalcev, pohodnikov, kolesarjev in sploh ljubiteljev narave, okolja in zdravja, je postavil hišnik v vrtcu Miran Mauko.

Opozorilno tablo sta ob spremstvu župana Rojka in ravnateljice Forjaničeve, ob glasbeni spremljavi Sabine Steyer Debeljak, namenu predala Daša in Nik, ki sta ju vrstniki demokratično izbrali za to prijetno dolžnost. Že pred tem so poučno zgodbo pod naslovom Tri muhe in umazana reka, predstavili sami otroci, s čem so samo potrdili, da so sicer majhni, a njihova dejanja so lahko izjemno velika. Res pa je, da brez takšne in drugačne pomoči odraslih tudi ne bi šlo, in zato je Nataša Benko zahvalila prav vsem, zlasti Urošu Ravnikarju (ZR Grafika), za doniranje table, županu, za dovoljenje postavitve table, ravnateljici, za spodbudne besede in pomoč pri realizaciji projekta, Jožetu Tivadarju (Betonarna Tivadar), za donirani beton za postavitev table, hišniku Miranu, za postavitev table, vsem staršem otrok, ki so bili vključeni v projekt ipd. Vsi otroci bi sicer še posebej bili veseli, če bi vsi odrasli ob reki Muri upoštevali zaključni stavek njihov vzgojiteljice Nataše, in sicer: Želimo si, da ekološko sporočilo najmlajših prispeva k trajnostnemu varovanju okolja!


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Najmlajši

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31
Slovo mini maturantov iz vrtca

Slovo mini maturantov iz vrtca

torek, 11. junij 2024 ob 10:54