Nov način turizma: turizem v zidanicah

Turizem v zidanicah je nov način turizma, ki se pojavlja v Sloveniji in ponuja lastnikom objektov dodaten zaslužek z oddajo prostorov turistom za določen čas

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. november 2016 ob 10:52
Pred kratkim je v prostorih Kolesarskega kluba Murania potekala predstavitev projekta Turizem v zidanicah in priložnostih, ki se v tej obliki ponujajo Lendavi.

Turizem v zidanicah je nov način turizma, ki se pojavlja v Sloveniji in ponuja lastnikom objektov dodaten zaslužek z oddajo prostorov turistom za določen čas. Namen tega projekta je, da se ustvari mreža lastnikov zidanic, ki so pripravljeni oddati svojo počitniško hišo v najem turistom. S tem se želi povečati promocija lendavske občine, turistom pa ponuditi izkušnjo doživetja mesta in naravnih lepot na najbolj pristen način, saj turisti bivajo v pravi zidanici obdani z vinogradi.

Romeo Varga, direktor Zavoda za turizem in razvoj Lendava, trdi da je v lendavski občini veliko potencialnih zidanic in bi bilo škoda izpustiti to priložnost za razvoj turizma v občini. Tovrstna oblika turizma je zelo uspešna na Dolenjskem in v Beli krajini, saj kot navaja Matjaž Pavlin, direktor podjetja Turistična agencija Kompas Novo mesto d.o.o., dosegajo več kot 100 nočitev na sezono. Cena nočitev, ki je stvar dogovora lastnikov, se giblje med 50 in 70 evrov. Rezervacija se opravi preko spleta, lastnik zidanice pa plača dohodnino v višini 25 odstotkov, po predhodni registraciji na upravni enoti, za kar je potrebno imeti gradbeno dovoljenje.

Medtem ko na Dolenjskem in Beli krajini nudijo 250 nastanitev, se pričakuje, da lahko lendavska občina ponudi gostom 150 nastanitev v že obstoječih vikend objektih, ki se lahko uporabljajo za namene trga.

Zainteresirani ponudniki ali vsi tisti, ki bi želeli izvedeti več o projektu Turizem v zidanicah, se za dodatne informacije obrnite na: Zavod za turizem in razvoj Lendava, Čentiba, Lendavska cesta 19, telefon: 01 200 94 22 ali info@ztr.si.


Več v Gospodarstvo