Jubilejni 10. Večer folklore v Veržeju

Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja je letošnji letni koncert poimenovala preprosto, a zgovorno »Naših prvih deset ...«

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. november 2016 ob 12:53
10. Večer folklore v Veržeju

10. Večer folklore v Veržeju

V soboto, 26. novembra, se je odvijal jubilejni 10. Večer folklore, ki ga je pripravila Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja. Folklorniki, ki delujejo znotraj KD Slavko Osterc Veržej, so letošnji letni koncert poimenovali preprosto, a zgovorno »Naših prvih deset ...«. Tako je bil letošnji koncert malce drugačen, saj so v središče zgodbe večera postavili ogledalo sebi in svojemu delu. Mladi plesalci in pevci, znotraj društva namreč deluje tudi sekcija Vokalna skupina Leščeček, so se tako predstavili s kar šestimi postavitvami, ki so vse po vrsti bile predstavljene tudi na državnih srečanjih odraslih folklornih skupin, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Na začetku večera so se poklonili prvi umetniški vodji, Alenki Belec, ki je skupino vodila prvih pet let. S postavitvijo »Bika na türen«, katere avtorica je, so Leščečki začeli pohod na državna srečanja. Umetniško vodenje skupine je nato prevzel član Marko Rus, ki začeto delo uspešno nadaljuje. Tako so nastale postavitve »Sem hodil k dekleti«, »Kak je hlopec deklo süka«, »Smo trlje bile«, »Mladga fanta pod odejo« in »Prleško gostüvaje«. Vsaka postavitev je po svoje zanimiva in nosi zgodbo naših ljudi, prleško dediščino. Domača ljudska pesem, plesi in kostumska podoba njihovo predstavitev na odru zaokroži v celoto - ki jo cenijo tako strokovnjaki s folklornega področja, kakor tudi občinstvo. Tem postavitvam so dodali še kratko in zanimivo predstavitev malce bolj sodobnejšega časa, saj so v jubilejnem letu bogatejši tudi za nove obleke, ki predstavljajo oblačilno dediščino Prlekije takoj po drugi svetovni vojni.

Letošnji letni koncert so obogatili tudi člani Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, ki so se predstavili z dvema postavitvama, »Rateški plesi« in »Plesi ljubljanskega predmestja«. Avtor obeh postavitev je starosta slovenske folklore, gospod Mirko Ramovš, ki je prav tako bil prisoten na jubilejnem koncertu.

Po folklorno pestrem programu so člani FS Leščečk iz rok vodje območne izpostave JSKD, gospe Mire Rebernik Žižek, prejeli še Maroltove značke.

Tako so prejeli srebrne Maroltove značke Marko Rus, Mateja Žalik Rus, Darja Rus, Danijela Rus, Klara Jerebic, Ivan Kuhar, Matej Babič, Božidar Štiberc in Davor Rus, bronaste pa Boštjan Lubi, Jasmina Lubi, Jožica Vohar, Sanja Kovačič, Matej Cupar, Darko Kosi, Simon Maroša, Melani Korošec in Bojan Šeruga.

V kolikor ste zamudili veržejski koncert, bo tudi letos ponovitev še v ljutomerskem Domu kulture, in sicer v soboto, 10. 12. 2016 ob 19. uri. Tamkajšnji gostje bodo člani AFS Študent iz Maribora. Vstopnice si lahko zagotovite v predprodaji - v darilnici SMIS v Ljutomeru in Centru DUO Veržej.

Foto: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje