Ob 95-letnici Čebelarskega društva Ljutomer zaslužnim čebelarjem podelili odlikovanja

Podelili so odlikovanja Petra Dajnka ter odlikovanja Antona Janše III. in II. stopnje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. december 2016 ob 12:45
95 let Čebelarskega društva Ljutomer

95 let Čebelarskega društva Ljutomer

Čebelarsko društvo Ljutomer je v soboto, 3. decembra, v prostorih Zadružnega doma na Cvenu, pripravilo osrednjo slovesnost ob praznovanju 95-letnice delovanja društva. Ob tem so zaslužnim čebelarjem podelili odlikovanja.

Vse zbrane so na slovesnosti nagovorili predsednik Čebelarskega društva Ljutomer Branko Bratinščak, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja Janko Rožman in ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Ljutomer Darja Kosič Auer, ki je predsedniku ČD Ljutomer v dar podarila risbico, ki so jo narisali otroci šole.

Branko Bratinščak je v svojem govoru med drugim spomnil na začetke društva ter vse opomnil, da se moramo zgledovati po čebelah, če hočemo ohraniti čebelarstvo pri nas: "Vse z enim ciljem: moramo preživeti, ohraniti čebelarstvo v našem koncu. Pri tem ste nam v veliko pomoč šole, predvsem mentorji, ki vzgajate mladi rod čebelarjev. In nekateri danes že pridno čebelarijo. Še kako se zavedamo, da brez podmladka ne bo čebel in čebelarstva v naših krajih. Kljub temu so čebele ogrožene. Kajti čebela je pokazatelj stanja v naravi. Pomori čebel, onesnaževanje voda, zraka, nevarni odpadki in še in še," ter spomnil na pomen uživanja lokalno pridelane hrane: "Hvale vredna je pobuda čebelarjev z medenim zajtrkom in slednje z dnevom slovenske hrane, kjer preko najmlajših ozaveščamo starše, da je najslajše domače. Odprle so se nam oči in zbistril um. Kupujmo domačo slovensko lokalno pridelano hrano, ki lahko v nekaj urah doseže naš jedilnik. Zaslužek in poplačilo truda za njihovo delo dajmo domačim ljudem in s tem posledično ohranimo poseljenosti vasi in zmanjšamo migracije v tujino. Spoštujmo domače, kar je slovensko."

Ob tem je prav posebno zahvalo namenil Nadi Mesarič, ki je na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer uspešno vodila čebelarski krožek polnih deset let, ob tem pa našla odlično zamenjavo, Ireno Tibaut, ki je na prireditvi tudi povezovala program.

Nato je sledila podelitev odlikovanj. Odlikovanje Petra Dajnka sta prejela Janko Šiško in Janez Žuman, odlikovanje Antona Janše III. stopnje sta prejela Dušan Pevec in Janče Gartner, odlikovanja Antona Janše II. stopnje pa so prejeli Janez Vencelj, Jožef Tigeli, Vlado Rajner, Maksimiljan Cvetko, Bogdan Herman in Peter Mesarič.

Ob tem so podelili tudi priznanja za dolgoletno delo v društvu, ki so jih prejeli številni mentorji ter posameznikom in ustanovam zahvale za dobro sodelovanje z društvom. Ob tem je tudi Janez Vencelj v imenu ČZS društvu in OŠ izročil zahvalo za sodelovanje pri izvedbi medenega zajtrka.

V kulturnem programu je nastopila Ajda Weis, ki je zaigrala na harmoniko, učenci OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, podružnice Cven, Folklorna skupina KD Cven s spletom belokrajnskih plesov ter skupina tamburašev Mlade strune. Ob koncu je sledila še pogostitev.


Več v Kultura in izobraževanje