Tudi letos maša za čebelarje v ljutomerski cerkvi sv. Janeza Krstnika

Maša za čebelarje se opravi vsako leto pred dnevom svetnika Ambroža, zavetnika čebelarjev

Prlekija-on.net, torek, 6. december 2016 ob 08:07
Maša za čebelarje

Maša za čebelarje

Dan po slavju ob 95 obletnici Čebelarskega društva Ljutomer na Cvenu je bila v cerkvi sv. Janeza Krstnika 4.12.2016 sveta maša za čebelarje, ki jo je vodil g. župnik Andrej Zrim ob pomoči kaplana g. Zorana Cara. Pod oltarjem so mašo popestrili mladi pevci in mali ansambel.

Maša za čebelarje se opravi vsako leto pred dnevom svetnika Ambroža, zavetnika čebelarjev. V lepo okrašeni cerkvi v duhu čebelarstva je predsednik društva g. Branko Bratinščak orisal pot in delo Ljutomerskih čebelarjev s pozivom, naj čuvamo naravo in čebele, saj je le to edina pot za preživetje človeškega rodu. Ta poziv je v maši ponovil tudi g. župnik in upam, da bo kaj zalegel in koga odvrnil od škodljivih dejanj. Ob zaključku maše je organist zaigral na cerkvene orgle še skladbo »čebelar«. Po tem pa smo se pred cerkvijo zbrali ob stojnici z medenimi dobrotami našega čebelarja, malo poskusili medenjake in medeno žganje ter napravili še nekaj slik za društveni arhiv in spomin.

Druženje se je nadaljevalo v prostoru župnije ob tradicionalnem golažu in dobrotah, ki so jih pripravile žene čebelarjev. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za žejo in dobrohotno zdravico. Žal se nam ni mogel za več časa  pridružiti g. župnik, ki je v krogu svojih praznoval svoj god – čestitamo. Upamo, da se bodo uresničile tudi njegove želje, da nam bo drugo leto vremensko bolj naklonjeno in bomo čebelarji lahko pridelali več medu in izdelkov iz njega.

Naj medi!

Janče Gartner


Več v Kultura in izobraževanje