Na Veni Vidi Vino Mlado je sodelovalo 35 vinarjev

Vinarji so predstavili kar 78 vzorcev svojih vin

Prlekija-on.net, petek, 9. december 2016 ob 15:372
Dogodek so obiskale tudi vinske kraljice

Dogodek so obiskale tudi vinske kraljice

Na tretji prireditvi Veni Vidi Vino Mlado, ki je potekala v četrtek, 8. decembra, se je ljubiteljem vina v ptujskem Qcentru predstavilo 35 štajerskih vinarjev z 78 vzorci svojih vin letnika 2016. Pobudniki projekta, člani Društva vinsko turistične ceste Srednje Slovenske gorice - VTC 13 in Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, so na letošnji prireditvi pripravili tudi predstavitev prisotnih sort za gostince, hotelirje in vinske kupce.

Prireditev Veni Vidi Vino Mlado
Prireditev Veni Vidi Vino Mlado je potekala že tretje leto zapored, obiskalo pa jo je okoli tisoč ljubiteljev vina. Prireditev je sicer namenjena vsem ljubiteljem vin in tudi tistim, ki želijo to šele postati, strokovni javnosti in vsem, ki si želijo uživati ob mladi, še neukročeni žlahtni kapljici. Ideja za projekt se je porodila ob obisku podobnih prireditev v Avstriji, pravi Andrej Rebernišek, direktor KGZ Ptuj: »Na Štajerskem moramo več vlagati v promocijo vinogradnikov in naših vin. Zato smo tudi predstavitev mladih vin preselili v našo okolje. Ker je Štajerska izjemno bogata v sortnem sestavu, smo predstavili tudi mlada sortna vina. V svežini, izraziti sortni prepoznavnosti posameznih vin, je namreč tudi velika prednost Štajerske

Projekt Veni Vidi Vino Mlado je ob tem namenjen predvsem obveščanju potrošnika o shemah kakovosti in označevanju vin, o načinu odgovornega uživanja vin in kulture uživanja vin ter predstavitvi mladih vin. Ob tem organizatorji želijo poudariti odliko štajerskih vin, t.j. njihovo značilno lahkotnost, sortnost in svežino. Mlado vino je namreč prijetnega in svežega okusa.

Predstavilo se je 35 vinarjev z 78 vzorci
Na letošnji prireditvi Veni Vidi Vino Mlado 2016 je sodelovalo 35 vinarjev, ki so predstavili kar 78 vzorcev svojih vin. Med udeleženci prireditve je tudi vedno več mladih vinarjev, je poudaril Rebernišek, kar jih pri KGZ Ptuj veseli.

Predstavljali so se Vinogradništvo Pučko, Vina Zavec, Vinogradništvo Rižnar, Vinogradništvo Horn, Vinogradništvo Kramer Ivan, Vinogradništvo Jaunik, Vinarstvo Šmigoc, Vinogradništvo Kramberger, Vinogradništvo Breznik, Vinogradništvo Šenveter, Vinogradništvo Potrč, Turistična kmetija »Pri kapeli«, Druzovič Mojca in Marjan, Vinogradništvo Vršič, Vino Jarc, Vinogradništvo Toplak, Vinogradništvo Herga, Vina Kotolenko, Vino – turizem Pungarčič, Vino Rebernišek, Vinogradništvo Cvitanič, Ptujska klet, d.o.o., Kobal vina, Petoviona, Vinogradništvo Gorjup, Vinogradništvo Lacko, Vino Jamnik, P&F Jeruzalem, ŠC Ptuj, Biotehniška šola, Vinogradništvo Kovačec Ivan, Vinogradništvo Franc Plajnšek, Vina Frešer, Vino Leber, Vinogradništvo Žličar in Vinogradništvo Druzovič Simon. Devet izmed vinarjev je sicer vpetih tudi v projekt PUBEC – Štajersko mlado vino.

Rumeni muškat, sauvignon, sivi pinot, zvrst, chardonnay, šipon, renski rizling, muškat otonel, modri pinot – rose, laški rizling, traminec, rizvanec, pubec, bizgec, svečinčan, haložan in ritoznojčan, pa so vina, ki so zastopala barve vinarjev.

Odličen letnik 2016
Letošnja predstavitev štajerskih mladih vin, ki je potekala pod sloganom »Uživaj lahkotno, uživaj odgovorno!«, je postregla z izvrstnim vinskim letnikom. »Kar smo napovedovali že ob trgatvi, se sedaj uresničuje. Vina imajo izjemno lepo cvetico, aromatiko in harmonijo. Vina so izredno pitna in čudovita v svežini in sortnosti,« pravi Rebernišek.

Predstavitev vin tudi za gostince in hotelirje
Letošnja prireditev je postregla z novostjo, saj so organizirali ločeno predstavitev vin za gostince in hotelirje. Namenjena je tudi izobraževanju, z željo, da potrošniku ponudijo vino ob hrani. Poudarek je namreč na odgovornem in pravilnem uživanju vina, saj si organizatorji želijo, da se dvigne tudi kultura samega uživanja rujne kapljice. Ob tem pa so želeli gostincem in hotelirjem, ki vino posredujejo do potrošnika, približati pestrost sortnosti štajerskih vin. »Želeli smo, da pride do osebnega kontakta med vinarji in gostinci, da se stkejo vezi, s čimer se dolgoročno lahko dosežejo tudi poslovne priložnosti za vinarje, ki se na dogodku predstavljajo,« je povedala Mojca Metličar iz KGZ Ptuj.

Aktivnosti promocije štajerskih vin tudi v prihodnje
Organizatorji bodo nadaljevali s prireditvijo Veni Vidi Vino Mlado, hkrati pa bo KGZ Ptuj sodeloval tudi na ostalih prireditvah, ki krepijo promocijo štajerskih vin, kot so Pubec, Salon Traminec in Salon Sauvignon. »Naš cilj je, da tudi v segmentu promocije maksimalno pomagamo pridelovalcem na našem območju,« izpostavlja Rebernišek. Metličarjeva pa dodaja, da si želijo glavne prireditve predstaviti širše in jih postaviti na skupen imenovalec ter s tem še okrepiti promocijo štajerskih vin, ki se dvigujejo na lestvici prepoznavnosti.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno