Kresničkov božič očaral množice

Radgonski šolniki uprizorili nepozaben pravljični muzikal

Prlekija-on.net, nedelja, 18. december 2016 ob 13:58
Pravljični muzikal Kresničkov božič

Pravljični muzikal Kresničkov božič

Čudovito, nepozabno, vrhunsko..., je samo nekaj besed, s katerimi je več sto obiskovalcev, ki so v avli OŠ Gornja Radgona, opisovali pravljični muzikal "Kresničkov božič", katerega je v veselem decembru, pod vodstvom življenjskih partnerjev, pedagogov Kristjana Borovšaka in Janje Šinko, ter še nekaterih sodelavcev šole, pripravilo in uprizorilo kar 220 učencev omenjene šole. O dogodku so vsi upravičeno govorili samo v superlativih, saj so si dejansko ogledali odlično predstavo. Pa tudi gledalcev je bilo rekordno veliko, in kot je še enkrat več ponovil ravnatelj šole, Dušan Zagorc, da je velika škoda, da Gornja Radgona nima večnamenske dvorane, kjer bi lahko potekale tovrstne prireditve.

Poleg več deset statistov, pevk in pevcev, solo in v zborih, je glavno vlogo – Kresniček, zaigral petošolec Aljoša Koren, zraven pa še kresničke: Mia Lebar, Michelle Peklar, Tinkara Klemenčič, Lara Vebarič Žagar, Ana Kosmajer Marovič, Evelin Novak, Aneja Kozar, Nino Roškar, Aljoša Marković, Dunja Krištof; Rože: Julija Fridau Lasbeher, Kaja Tratnjek, Ema Leben, Lana Vukan, Eva Rajšp; Luna: (ples lune): Alina Drobec, Plesna skupina Luna, Flavta: Evelin Novak, za klavirjem Kristjan Borovšak, ki je tudi spisal zgodbo in skladbo, za scenarij pa je poskrbela Janja Šinko. Nastopili so tudi otroški pevski zbor – 1. razredi (45 pevk in pevcev): pesem in koreografija rožic; otroški pevski zbor 2. in 3. razredi (55): Kresniček dolgo spi, K. Borovšak (solo Daša Maučec), Ko bi vsa ljudstva na svetu, T. Habe, A. Dedić; otroški pevski zbor 4. in 5. razredi (35): Ta moja lučka, R. Gobec (solo Stella Borovšak), Zvončki srebrni, New swing quartet; deški pevski zbor (40): Pesem palčkov, T. Habe, Pikapolonček, Brahms, Ko bi vsa ljudstva na svetu, T. Habe, A. Dedić, pesem vinjenih kresničkov; mladinski pevski zbor (60): Ko bi vsa ljudstva na svetu, T. Habe, A. Dedić, Etarnal Flame, The Bangles, Zlata roža, Pergolesi, Zvončki srebrni, New swing quartet, Dedek mraz prihaja med nas.

Zgodba, pod katero sta podpisana Kristjan Borovšak in Janja Šinko, se v slabi uri odvija približno tako: Majhen Kresniček, njegovih osem bratcev in sestric, ki bi morali zimo prespati nekje v varnem zavetju, se sredi zime prebudijo in opazijo, da je narava drugačna kot so je vajeni. Le kaj se je zgodilo? Med kresničkami zavlada strah in začudenje. Kresniček pa se obotavlja in noče vstati, saj je len, svojeglav in trmast in bi rad dolgo spal. Ko pogleda naokrog z začudenjem opazi sneg, ki se ga ustraši... Le kaj je to? Ker se še zmeraj ne zgane, malo zaradi lenobe in tudi zato, ker ga je strah, se kresničke odločijo, da odidejo iz zasneženega travnika v tople kraje, kjer je sonce, brez njega. Vsaka gre na svojo stran sveta iskat sonce. Kličejo ga, toda on se ne zgane. Negotov, zaspan in prestrašen ostane v svoji postelji sredi zime čeprav ga kličejo kresničke in otroci iz pevskega zbora.

Kresniček ostane sam, ozre se naokrog in se preteguje. Odloči se, da poišče bratce in sestrice, a ker ne loči severa in juga, zaide v napačno smer. S potoma izgubi še svojo lučko. In njegova pustolovščina se začne. Pride v teman gozd kjer ga je strah. Drevesa oživijo, gre za pet plesalk, ki prestrašijo Kresnička. Pobegne jim. Nadaljuje pot in sreča dva izgubljena kresnička, Hrvata Franja in Nemca Fritza. Cel dan sta bila zaprta v vinskem sodu. Kresničku popestrita dan s petjem in dobro voljo. Ko se poslovijo Kresniček sliši korakanje učenih palčkov, ki jim je znanje in pridnost velika vrednota. Vodja palčkov poduči Kresnička, da brez lučke, znanja in pridnosti ne bo prišel daleč. Palčki Kresnička napotijo k deklici Jani. Na poti sreča majhno kresničko (deklico Jano) in obudita slike pomladi. Pogovarjata se o rožah, cvetovih… Cvetoči mak mu pove, da med vsemi ena cveti tudi pozimi, to je zlata roža. Kresnička sta si všeč, se zaljubita. Odideta iskat zlato rožo. Pot jima kaže ptica – plesalka, med iskanjem kresničkina lučka v snežnem metežu ugasne. Kresniček ostane sam…V daljavi se sliši božična pesem, kresničke so nad mestom. Tam se srečajo. (telefoni, gibanje na odru, vsi imajo lučke, samo on je nima, vsi svetijo, razen Kresnička. Na sredini odra Kresniček počaka lučko, ki mu jo prižge ravnatelj šole.

Z zgodbo in petjem so otroci želel opozoriti tudi na uničevanje okolja in narave, kjer sp med drugim zapeli tudi pesnico Damjane Golavšek, Kličemo naravne sile: Kličemo naravne sile, zraven palčke, dobre vile, floro, favno in ljudi, združimo vse moči. Zrak pošteno prevetrite, ga s kisikom osvežite, in očistite nebo, da bo zdrav dež spral zemljo. Zemlja naj se obnovi, seme hitro naj kali, bujno raste in cveti, in bogato obrodi. Vode naj se precedijo in spet bistre žuborijo, naj se sklene živi krog, za prihodnji rod otrok.

Za scenografijo sta z otroci poskrbeli: Daniela Šedivy in Janja Šinko; Projekcije: Damijan Sovec; Kostumi in maska: Janja Šinko; Rekviziti: Danijela Šedivy.


Več v Kultura in izobraževanje