Koledovanje Frančiškovih otrok v župniji Veržej

Kolednike so domačini sprejeli z odprtimi rokami

Prlekija-on.net, sreda, 28. december 2016 ob 15:09
Koledovanje v župniji Veržej

Koledovanje v župniji Veržej

Letošnje koledovanje se je po slovenskih župnijah začelo dan po božiču, ko so se koledniki zbrali v cerkvah, kjer so prejeli blagoslov, katerega so potem odnesli na domove tam od koder so doma. Tudi v župniji Veržej so pripravili koledovanje, ki se je začelo v ponedeljek, 26. decembra.

Na koledovaje so se poleg otrok pripravljala tudi skupina Frančiškovih otrok. Pod vodstvom sestre Zalike Svenšek, katera je vodila priprave na trikraljevsko akcijo za otroke, katera je bila zelo poučna, saj so še imeli duhovne in molitvene priprave. V skupini otrok iz župnije Veržej so bili mladi stari od 6. leta starosti, pa tudi nekaj srednješolcev, ki so bili kot animatorji. Oblačila za trikraljevsko koledovanje je pred leti sešila Štefka Šterman iz Veržeja.

Preden so se koledniki odpravili na pot so se zbrali v župnijskem domu, kjer so se oblekli v kolednike. Župnik Jože Brečko pa je kolednike blagoslovil in nato so koledniški blagoslov ponesli po domačijah v Veržeju, Banovcih in Bunčanih. Domačini so kolednike sprejeli z odprtimi rokami, saj so jim z veseljem prinašali mir in blagoslov. Letošnje trikraljevsko geslo je »Z veseljem darujem - življenja rešujem«. Ko so koledniki prišli do domačije so na vhodna vrata s kredo napisali 20+G+M+B+17 - kar so začetnice imen treh kraljev Gašper, Miha in Boltežar.

Tako so Frančiškovi otroci kot koledniki zbirali prostovoljne prispevke, da bodo lahko po svojih močeh pomagali otrokom, ki so različne pomoči potrebni. Ko se bo v župniji Veržej koledniška trikraljevska nabirka končala, bodo zbrana sredstva poslali v misijonsko središče Slovenije. Darove pa bodo nato sprejeli slovenski misijonarji, ki delujejo po svetu in pomagajo v revnih državam otrokom, šolam in župnijam, cerkvam in dobrodelnim ustanovam.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje