Križevski rogisti zaigrali pri maši v cerkvi v Veržeju

Pri maši so izvajali melodije, ki so namenjene za igranje lovskih Hubertovih maš

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. januar 2017 ob 20:56
Križevski rogisti pri sv. maši

Križevski rogisti pri sv. maši

Župnija Veržej in Kulturno društvo Križevski rogisti že nekaj let tesno sodelujejo, kajti Križevski rogisti vsako leto v začetku leta sodelujejo pri sveti maši v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju. Tako so v nedeljo, 15. januarja, sveto mašo, katero je daroval domači župnik Jože Brečko, s svojim ubranim nastopom obogatili križevski rogisti, kajti na ta način so verniki pri maši in po maši spoznali križevske rogiste in glasbo, ki jo izvajajo na različna trobila, predvsem na lovske rogove.

Pri maši so izvajali melodije, ki so namenjene za igranje lovskih Hubertovih maš. Sicer pa imajo križevski rogisti v svojem bogatem repertoarju več priredb lovskih Hubertovih maš, pa tudi nekaj lastnih skladb. Avtor tokratnih skladb je bil Alois Kollegger, izvajali pa so jih s parforce rogovi v intonaciji B. V zadnjem času se tudi skupina križevski rogisti pomlajuje, saj so v skupino pristopili mladi člani, ki jih veseli tovrstno igranje. V zadnjih letih nastopajo pri svetih mašah in na lovskih in drugih prireditvah v Pomurju, po Sloveniji in v tujini. Letno križevski rogisti beležijo 20 nastopov. V skupini trenutno aktivno deluje devet članov.

Tokratna sveta maša v veržejski župnijski cerkvi je bila toliko bolj slovesna, kajti rogisti so zaigrali pred verniki, ki so jih z velikim navdušenjem sprejeli in ob koncu svete maše so na svoje domove odšli obogateni z lovskimi cerkvenimi skladbami, saj so pustili velik pečat pri ohranjanju lovskih skladb. Križevski rogisti so skladbe zaigrali v povezavi s cerkvenim pevskim zborom župnije Veržej, kar je dogodku dalo posebno mesto, predvsem na sakralnem področju. Predsednik društva je Milan Lebar, strokovni vodja pa Mirko Heric.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje