Narodopisni biserčki zbrani v pesniški zbirki Narečne popevke

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici so predstavili več kot 40-letni pesniški opus rojaka Miroslava Slane Mirosa

Branko Košti, nedelja, 22. januar 2017 ob 18:19
Predstavitev zbirke Narečne popevke

Predstavitev zbirke Narečne popevke

Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici, Literarno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici in Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, so na literarnem večeru v petek, 20. januarja, predstavili več kot 40-letni pesniški opus rojaka Miroslava Slane Mirosa. Avtor besedil številnih popevk v prleškem narečju, katere so izvajale zvezde slovenske glasbene estrade in za katere je prejel številne prestižne nagrade na različnih festivalih, je narečna besedila izdal v zbirki Narečne popevke, katero je založil Kulturni center Maribor.

Na predstavitvi v Dvorani vina in besed KUS, ki jo je povezoval prof. Franc Čuš, so nekatere narečne pesmi, katere so bile uglasbljene in predvajane na številnih festivalih, od katerih je nam najbolj znan Festival narečne pesmi v Mariboru, recitirali avtor Miroslav Slana Miros, Katja Peršak in Boštjan Petučnik, poslušali pa smo lahko tudi zvočne posnetke pesmi. Tako smo lahko po dolgem času spet uživali ob popevkah Fičefol in coprnca v izvedbi Alfija Nipiča, Nategni Lujs me:he, kot jo je leta 1980 zapela Marjana Deržaj, Dere so babe mrkefco plele, ki jo je leta 1979 zapel Rudi Trojner, Leto je dugo, živleje pa ne, Je Franček trse nasadija, Tü na toten našen bregi, Prleško napitnico, katero je uglasbil Lojze Krajnčan, Vudrimlako v izvedbi Helene Berglez in Rudija Trojnerja ter Rükanco, ko jo je leta 1984 z ansamblom Trim zapela Meri Avsenak.

Ob koncu predstavitve pesniške zbirke Narečne popevke, je beseda stekla o Mirosovi raziskavi slovenske južne meje od Štrigove do Mirne. Izsledke te, v luči arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško aktualne teme, je avtor objavil v knjigi Mine arbitraže, katero je pred kratkim prav tako izdal Kulturni center Maribor.


Več v Kultura in izobraževanje