Po legendarnem Marku Breclju – Marko Brecelj in neprespana noč

Mladinski center Prlekije je gostili znanega svobodnega umetnika – performerja in glasbenika Marka Breclja

Prlekija-on.net, torek, 7. februar 2017 ob 08:022
Marko Brecelj

Marko Brecelj

Mladinski center Prlekije je omogočil svojim obiskovalcem brezplačno prisostvovanje multimedijskemu dogodku, ki se je iz načrtovanih treh ur zavlekel za najvztrajnejše še za dodatnih sedem ur. Gostili so namreč znanega svobodnega umetnika – performerja in glasbenika Marka Breclja, ki tako in tako slovi po svojih unikatnih kulturnih izvajanjih, sam jim pravi metode mehkega kulturnega terorizma.

Po osebni samopredstavitvi sta bila predvajana dva njegova filma: Obredna daritev in Štetje (ne Cvetje) v jeseni. Nato je zapel in zaigral na kitaro ob vsem tem pa še kulturno izvajanje zabelil z dramsko-gledališkimi vložki, kjer se je pojavljal v različnih vlogah. Publiki je bilo ponujeno obilo kulturnih užitkov ob izvirnem, pestrem in alternativnem umetniškem Brecljevem izvajanju, sicer tudi znanega širom nekdanje skupne države in večkratnega nastopajočega gosta v osrednjem slovenskem kulturnem prostoru - Cankarjevem domu v Ljubljani.

Najvztrajnejši občudovalci so poskusili in tudi prejeli unikatni Markov refošk in domače oljčno olje, v tako imenovani »čik pavzi« pa so imeli možnost tudi razviti dialog ali monolog s samim avtorjem. Brecljeva globoka (v filmskem delu, kar zahtevno dojemljiva) kulturna sporočila, obiskovalcem ne bodo kar zlahka zbledela in še bodo dolgo posamezni, za občutljive želodce, kar zahtevni filmski prizori »razblatenja« morili spomin in trkali na človeško vest. Nekdanji, prvi predsednik Mladinskega sveta Ljutomer, Stanko Brunčič je dogodek komentiral: »Ni umetnikov, ki bi Prlekiji posvetili deset ur, Marko Brecelj jih je. In ni umetnikov, ki bi obiskovalce obdarili s pokušino domačega refoška in jim podarili steklenico unikatnega oljčnega olja ter še povrh liter refoška. In ni umetnika, ki bi na tako izviren, provokativen in pester način podal svoja globoka umetniška izražanja in kritično presojo sedanje družbe s posluhom do najšibkejših. Vsa čast Breclju!«

Z Brecljevim nastopom, pa se v MCP-ju pričenjajo aktivnosti za dokončno adaptacijo mansardne dvorane, ki je bila poškodovana v požaru v letu 2011. Predračun za potreben material in delo že imajo, pa tudi družbeno odgovorno podjetje POMGRAD ter matična lokalna skupnost sta jim že priskočila na pomoč. Sedaj se bodo obrnili še s prošnjo na druge dobrotnike - donatorje in sponzorje, tako da bi investicijo v celoti realizirali v mesecu maju 2017 in s tem bistveno omogočili nadaljevanje vsebinsko raznolikih dejavnosti za družine, mladinske strukture, posameznike z manj priložnostmi in nevladni sektor.

Rudi Stegmüller
Foto: Drago Vaupotič, Nina – Rudi Stegmüller

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje