Marjan Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru, s svojimi domačimi suhomesnimi izdelki žanje uspehe

Na kmetiji Koroša zaokrožen krog pri predelovanju domačih mesnin

Prlekija-on.net, torek, 14. februar 2017 ob 09:093
Marjan Koroša

Marjan Koroša

Smo še v zimskem času, in ponekod po Prlekiji imajo doma še vedno koline na stari tradicionalni način. Zimski čas je kot nalašč primeren za koline, kajti za koline so prav gotovo najbolj primerne zimske nizke temperature, ki so bile letos januarja in delno v februarju primerne za izdelovanje mesnih izdelkov. Ena takih je tudi kmetija Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru v Prlekiji na Murskem polju, kjer obdelujejo 23 ha zemlje in imajo dopolnilno dejavnost na kmetiji, to je predelava suhomesnih izdelkov. Imajo pa tudi trgovino na domu za prodajo svojih doma predelanih suhomesnih izdelkov, katere vse prodajo doma v svoji trgovini. Moto kmetije Koroša je »iz njive na krožnik«.

Na kmetiji Koroša pa imajo tudi dve plemenski svinji za umetno osemenjevanje avtohtone pasme kraško – poljski prašič. Kmetija Koroša v kolobarju na poljih prideluje koruzo, ječmen, pšenico, krmni grah in buče. Skratka vse kar pridelajo vnovčijo v prirejo plemenskih svinj, nato naprej v odojke in nato vse odojke pitajo v bekone in vse te bekone dajo v klavnico v Mir v Gornjo Radgono, kjer jih zakoljejo in potem vso meso pripeljejo domov, kjer iz njega predelajo v suhomesne izdelke in prleško tünko.

Gospodar Marjan nam je povedal, da je je njihov letni načrt, da spitajo od 150 do 200 bekonov, katere zredijo do 130 kilogramov teže. Marjan si je tudi pridobil kvalifikacijo predelavec mesa. Pri delu na kmetiji mu pomagata žena Tea in sin Žan. V njihovi trgovini lahko kupec kupi do 20 vrst suhomesnih izdelkov, to so razne vrste suhe klobase, suha rebra, šunka, vratovina, svinjske krače, ocvirki, zaseka, svinjska mast, črne krvavice, na policah je tudi njihovo bučno olje iz lastne pridelave, za vse to imajo pridobljen certifikat. Marjan vse te suhomesne izdelke, predeluje po starem receptu, kot so to delali nekoč njegovi dedje. Ima tudi svojo dimnico in sušilnico mesa, kjer kuri z bukovimi drvmi. Sveže meso za tünko pa peče v domači krušni peči, kjer prav tako kuri z drvmi.

V zadnjih letih se kmetija Koroša udeležuje raznih tekmovanj suhomesnih izdelkov in prleške tünke. Tako so bili na tekmovanjih na Kogu na čurkarijadi, kjer so prejeli dve zlati priznanji. Že nekaj let pa sodelujejo na tekmovanju za izbor naj prleške tünke, ki poteka v Veržeju in tudi tam so že osvojili dve zlati priznanji. Že deset let pa se udeležujejo tekmovanja Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer so za svoje izdelke prejeli vrsto zlatih in srebrnih priznanj. Letos so se že tudi prijavili na Ptuju in njihova želja je, da bi osvojili kipec za kakovost.

Kmetija Koroša se s to dopolnilno dejavnostjo ukvarjajo že peto leto in njihova želja je, da bi še naprej lahko zadovoljevali svoje kupce, kajti povpraševanje za suhomesne izdelke je iz dneva v dan vse večje.

Jože Žerdin


Več v Gospodarstvo