Pričenja se peti letni čas 57. Kurentovanja na Ptuju

Mestu bodo zavladale maske, zvrstile se bodo številne povorke, prikazi domačih etnografskih likov, koncerti, umetniški in dobrodelni dogodki ter plesi v maskah

Prlekija-on.net, sobota, 18. februar 2017 ob 08:42
Novinarska konferenca, foto: Foto Langerholc

Novinarska konferenca, foto: Foto Langerholc

Ptuj bo enajst dni 57. Kurentovanja, osrednjega etnografskega festivala v Evropi, dihal s kurenti in več kot 6.300 izvirnimi etnografskimi in domišljijskimi liki iz trinajstih držav sveta. Mestu bodo zavladale maske, zvrstile se bodo številne povorke, prikazi domačih etnografskih likov, koncerti, umetniški in dobrodelni dogodki ter plesi v maskah. Obiskovalci bodo pojedli pol milijona ptujskih krofov, bogata bo tudi ostala kulinarična ponudba, ki bo zaokrožila dogajanje v mestu in njegovi širši okolici.

Organizacijo prireditev petega letnega časa, kot obdobje karnevala in pusta imenujejo Ptujčanke in Ptujčani sami, je letos prevzel Javni zavod za turizem Ptuj. S partnerji ohranja dobro poznan program Kurentovanja v treh sklopih, najbogatejšem etnografskem, zabavnem karnevalskem in dovršenem umetniško-dobrodelnem sklopu prireditev. Od 18. do 28. februarja bo mednarodni pustni festival na Ptuju zvrstil devetdeset dogodkov, v njegovi okolici skupaj več kot dvesto. Na treh osrednjih povorkah se bo predstavilo sto deset različnih skupin mask, od tega dvaindvajset iz tujine. Obiskovalci bodo lahko zraven najbolj poznanih domačih pustnih likov, primat med njimi vsekakor nosi kurent/korant, občudovali izvirne maske iz Bolgarije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Romunije, Nemčije, Makedonije, Belgije, Francije, Škotske, Srbije in letos prvič tudi Venezuele, ki bo v najstarejše slovensko mesto prinesla tudi vročico južnoameriške etnografske kulturne dediščine.

Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je uvodoma prepoznal, da je festival odlična priložnost za promocijo mesta in celotne regije. Prebivalcem slednje je izrekel zahvalo za njihov izjemen doprinos k dogajanju v mestu in pri prizadevanjih za ohranjanje dediščine. Kurentovanje je po besedah Senčarja priložnost za povezovanje, zabavo, a hkrati tudi za gospodarstvo. Poudaril je, da bo festival obiskalo več kot sto tisoč ljudi, vrata priložnosti tako Kurentovanje odpira vsem, ki imajo gostom na Ptujskem kaj ponuditi. Imenovanje priznanega portala in zbirke turističnih vodičev Lonely planet na sedmo mesto izmed stoterice svetovnih karnevalov je, tako Senčar, svojevrstno priznanje dolgoletnega dela vseh vpletenih, ki že žanje sadove v mednarodnem prostoru, saj regijo z mestom uvršča na svetovni zemljevid atraktivnih turističnih destinacij.

Branko Brumen, predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik FECC je povedal, da so priznanja iz tujine zaveza za nadaljevanje dobrega dela pri uresničevanju vizije Kurentovanja kot osrednjega Evropskega in svetovnega etno karnevalskega festivala in vzpodbuda za nadgradnje v prihodnosti. Z najvišjimi priznanji na državni in svetovni ravni se septembra pričakuje zaključek večletne poti vpisa obhodov kurentov v UNESCO reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, o čimer lahko odločitev pričakujemo to jesen. Sicer je letos za pustna obredja in prireditve od svečenice do pepelnice na voljo kar 26 dni, vendar se pustni čas ne šteje v dnevih, temveč se živi, kot je povedal Brumen in zaključil: "Pridite na Kurentovanje in živite edinstven peti letni čas z nami."

Prva priložnost za doživetje pusta pa bo že to soboto, ob 11. uri, na otvoritveni etno-povorki, ko bo ključ Mestne hiše Ptuj in s tem mestno oblast iz rok župana prevzel 16. princ karnevala Aleš Goričan plemeniti Maksimiljan Gregorič, ki predstavlja Kurentovanje in duh pusta doma in na tujem. Vse ljudi dobre volje je povabil, da vstopijo v peti letni čas, ki se ga na Ptujskem zaužije kot nikjer drugje. Njegova vladavina bo v znamenju spoštovanja dediščine in veselja, pustna oblast kani v nemilost vzeti samo tiste, ki se na Ptuju ne bi veselili in zabavali.

Organizator Javni zavod za turizem Ptuj s partnerji za 57. Kurentovanje obljublja krepitev premišljenega prepleta dediščine, zabave in edinstvenih doživetij za obiskovalce. Kot novost uvaja obhod kurentov/korantov, v petek, 24. februarja, ob 17. uri, ko bo mesto obiskalo več kot 300 kosmatih mističnih demonov, ves program je obiskovalcem na voljo na spletnem naslovu kurentovanje.net. Z mnogimi prireditvami v mestu, ki jim bo sledila zabava ob ponudbi lokalnih gostincev in turističnih kmetij ter vinarjev, po besedah direktorice zavoda Katje Gönc mesto krepi podobo pustne karnevalske prestolnice, ki ponuja gostom presežke etnografije, puste zabave in kulinarične ponudbe. V Ptujski kleti so tako predstavili kurentovo vino Mistik, ki so ga obrali člani Zveze kurentov Slovenije.

V času Kurentovanja že od petka za zabavo v večernih urah skrbi karnevalska dvorana z bogatim glasbenih programom za otroke in odrasle. Katja Grabrovec, direktorica agencije Novelus, ki organizira program v dvorani, ob tem poudarja, da se zavedajo svojega poslanstva na Ptuju v pustnem času, mesto pa želijo z zabavnim programom umestiti tudi na zemljevid zanimivih festivalov popularne glasbe izven regije. Uvedli so nekaj novosti, od večje dvorane, do sodobne in enostavne oblike plačevanja brez gotovine, ohranjajo vsakoletno pisano podobo dvorane. Poudarek so namenili tudi dogodkom za otroke. Zanje so poskrbeli z različnimi prireditvami, ki vključujejo otroške predstave in glasbene nastope.

57. Kurentovanje se bo sklenilo s pokopom pusta na pustni torek, 28. februarja, od 11. ure, v središču Ptuja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje