Na Gajševskem jezeru več poginulih labodov

V občini Križevci je virus bil potrjen pri treh labodih, ki so jih našli na Gajševskem jezeru

Prlekija-on.net, torek, 21. februar 2017 ob 20:15
Pobiranje poginulega laboda

Pobiranje poginulega laboda

V torek, 21. februarja, je pri naselju Gajševci, v občini Križevci, dežurni higienik ob pomoči gasilcev PGD Vučja vas odstranil poginulega laboda z jezera. Poginulih labodov je sicer še več, a so na sredini zamrznjenega jezera, zato je dostop otežen.

Zaenkrat je virus visoko patogene aviarne influence (HPAI) oz. ptičje gripe z različnimi podtipi bil najden pri pticah v občinah Slovenska Bistrica, Šentjur, Markovci, Tišina, Piran, Brežice, Videm, Lendava, Novo mesto, Lenart, Ptuj in Križevci. V občini Križevci je virus bil potrjen pri treh labodih, ki so jih našli na Gajševskem jezeru v preteklih tednih. V naši bližnji okolici so poginule ptice sicer našli še v občinah Ljutomer, Razkrižje, Veržej, Sv. Jurij ob Ščavnici, Sv. Tomaž in Ormož, kjer so preiskave pokazale, da ptice niso imele virusa. Zadnje poročilo iz 21. februarja lahko vidite tukaj.

Opozorilo za gibanje na območjih, kjer se zadržujejo prostoživeče vodne ptice
Sicer pa na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarjajo, da če na vašem območju bolezen pri prostoživečih pticah še ni bila ugotovljena, to ne pomeni, da ni prisotna. "Zato ponovno opozarjamo ljudi, ki se gibajo na območjih, kjer se zadržujejo prostoživeče vodne ptice in še posebej na območjih, kjer je bil virus potrjen, da lahko s čevlji, obleko ali prevoznimi sredstvi prenesejo virus na domačo perutnino ali ptice v ujetništvu, za katere je virus H5N8 zelo nevaren. Zaradi tega je pomembno, da imetniki perutnine dosledno upoštevajo sklepe Državnega središča za nadzor bolezni ter zadržujejo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih oziroma tako, da ne pride do stika s prostoživečimi pticami," opozarjajo.

Več koristnih informacij o aviarni influenci lahko najdete tukaj.


Več v Črna kronika

Policija

Pogrešano mladoletnico našli

četrtek, 25. april 2024 ob 13:39
Policija

Ormoški policisti 60-letnici zasegli naboje

četrtek, 25. april 2024 ob 11:41