V Orehovcih si želijo z novo fasado polepšati svoj gasilski dom

PGD Orehovci je eno najstarejših gasilskih društev v občini Gornja Radgona, letos tako beležijo svojih 135 let obstoja

Prlekija-on.net, sreda, 22. februar 2017 ob 10:54
135. občni zbor PGD Orehovci

135. občni zbor PGD Orehovci

V gasilski zvezi Gornja Radgona v mesecu februarju in marcu potekajo občni zbori po posameznih prostovoljnih gasilskih društvih po razporedu, kjer se predstavi po poročilih delo iz preteklega leta in se obenem postavijo novi plani, ter aktivnosti za tekoče leto.

Eden izmed takšnih občnih zborov je bil v soboto 18. februarja v Prostovoljnem gasilskem društvu v Orehovcih. PGD Orehovci je eno najstarejših gasilskih društev v občini Gornja Radgona, letos tako beležijo svojih 135 let obstoja. Društvo katerega ta čas šteje 65 članov ima 15 operativcev enote A, nekaj podmladka ter veterane. V pozdravnem nagovoru je predsednik društva Marjan Edšid pozdravil vse prisotne člane, goste iz Gasilske zveze Gornja Radgona, sosednjih društev PGD Črešnjevci, PGD Mele, PGD Zbigovci, PGD Gornja Radgona, goste iz prijateljskega gasilskega društva Grnzach-Wyhlena iz Nemčije, goste iz prijateljskega PGD Črneče občina Dravograd,  podžupana občine Gornja Radgona Roberta Žinkoviča ter predsednika Krajevne skupnosti Črešnjevci-Zbigovci Ivana Zemljiča.

V lanskem letu so vrli gasilci iz Orehovcev, kateri požarni rajon zajema tri vasi Orehovski Vrh, Ptujska cesta in Orehovci, bili dokaj aktivni. S svojo neutrudljivostjo in voljo jim je uspelo izpeljati začrtan program dela, kateri je bil podan na 134. občnem zboru. Tako so v okviru priprav na izvedbo nove fasade, ki je načrtovan za letošnje leto zamenjali dvižna garažna vrata. Nabavili pa so tudi novo kuhinjsko pohištvo in tako funkcionalno izboljšali prostor za pripravo hrane. V veliko čast pa si štejejo obisk v lanskem mesecu juliju prijateljev gasilcev iz Grenzah-Wyhlena iz Nemčije s katerimi gojijo že 20. letno trdno prijateljstvo. Ob obletnici so pripravili manjšo slovesnost, svoje prijatelje pa so popeljali na izlet po Gorenjski. Prav tako pa so v lanskem letu beležili 10 let prijateljevanja z gasilci iz Črneč občina Dravograd. S svojo aktivnostjo pa tako gasilci posvečajo vsako prvo nedeljo v mesecu z organizacijo Boljšjega sejma, ki se je v zadnjih letih dobro uveljavil. Na operativnem področju v lanskem letu ne beležijo nobene intervencije na njihovem rajonu, ki bi bile v njihovi zmožnosti, beležijo pa se tri, katere je izvedla s tehničnim posredovanjem enota PGD Gornja Radgona.

V letošnjem planu dela, ki ga je predstavil predsednik Edšid je izpostavil ureditev električne napeljave v gasilskem domu, izvedbo še tako prepotrebne nove fasade za katero nameravajo zbirati prostovoljna sredstva in donacije po  gospodinjstvih na svojem požarnem rajonu. Ob tem je tudi z obljubo podžupan Žinkovič povedal, da se bo skušala občina angažirati za pomoč pri izvedbi fasade. V načrtu je tudi obisk prijateljev gasilcev v Nemčiji, še naprej bodo ohranjali tradicijo Boljšjega sejma v Orehovcih, na operativnem področju pa bodo opravljali aktivnosti iz koncesijske pogodbe z občino Gornja Radgona. V svoje vrste pa si želijo privabiti nove člane, predvsem mladino in pionirje. Udeleževali se bodo gasilskih tekmovanj, izobraževanj in kvizov. Kot do sedaj so se že večkrat dokazali da s svojo zagnanostjo in voljo vedo biti dobri organizatorji gasilskih tekmovanj, zato si letos želijo prevzeti organizacijo gasilskega tekmovanja Gasilske zveze Gornja Radgona, ki bo v mesecu juniju. Torej dela v gasilskem društvu v Orehovcih zagotovo ne bo zmanjkalo vse pa je odvisno od finančni sredstev, iznajdljivosti, pridnosti ter trme, ki je v Orehovcih ne bo zmanjkalo.

Ob koncu občnega zbora so se podelila priznanja in zahvale. Za 20 let članstva v PGD Orehovci so prejeli Andrej Strniša, Milko Leben, Franc Šebeder, Damjan Vnuk in Jernej Kokol. Zahvalo in priznanje pa so prejeli veterani društva poveljnik Franc Domajnko, Franc Irgolič in Leopold Štrakl. Ob 20. letnici prijateljevanja z gasilci iz Nemčije pa je prejel zahvalo Feliks Petek. Da pa bi še se ohranjale dosedanje 10-letne dobre prijateljske vezi med gasilci iz Črneč in Orehovcev pa so se izmenjala zahvalne spominske pozornosti, prav tako pa je bila zahvala izrečena komandantu Klausu Wernerju iz Grenzah-Wyhlena za pomoč v operativi in donacijah.

foto in tekst Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje