Občino Odranci so obiskali kurenti iz Stojncev

Dekleta so kurentom podarjala robčke

Prlekija-on.net, sreda, 1. marec 2017 ob 08:10
Kurenti v Odrancih

Kurenti v Odrancih

V predpustnem času so v petek, 24. februarja so občino Odranci obiskali kurenti iz vasi Stojnci v občine Markovci na Dravskem polju. Z obiskom so kurenti iz Stojncev odganjali zimo in pričarali pomen kurentovanje na Dravskem polju. Kurenti so se namreč oblekli v različna kurentova oblačila, z zvonci in ježevko. V Odrance je prišla skupina Koranti Stojnci, katere je sprejel in jim zaželel dobrodošlico v občini Odranci župan Ivan Markoja. Kurenti so ob obisku povedali nekaj zanimiv etnografskih posebnosti kurenta, kajti kurenti ali koranti predstavljajo najbolj množičen etnografski pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice do pepelnice opravljajo obhode po vaseh in mestih.

Osnovni nosilci in izvajalci te dediščine izhajajo iz družinske skupnosti v vaseh in od 19. stoletja dalje s preseljevanjem ljudi tudi v mestih. Po starodavnem izročilu so dedje prenašali obrede na sinove in vnuke, saj so le moški zmogli veliko fizične moči in napora pri nošenju težke kurentove obleke. Nekoč so si možje izdelovali sami iz priročnih materialov, ki so jih imeli na kmetiji, danes obleke za kurente izdelujejo mojstri domače obrti. Posebno vlogo imajo žene in dekleta, ki skrbijo za izdelavo okrasja za kurenta, kot so tudi papirnate rože in trakovi, izdelava volnenih gamaš, poslikava usnjenih mask, vezenje robčkov. Pri izvajanju in ohranjanju kurentovih obhodov so vključeni tudi otroci, ki se z velikim veseljem vključujejo v kurentovanje in se v času pustovanja oblečejo tudi najmlajši.

Sicer pa je je kurent skupinska maska, kajti posamezniki se običajno združijo v etnografske skupine, mnogi pa imajo ustanovljena društva, katero sestavlja 15 do 20 članov. Vodja skupine je običajno najstarejši član, ki organizira in vodi obhode po vaseh in mestih. V skupini kurentov je tudi pustni lik hudič - kot simbol potencialnega zla, ki ga kurenti preganjajo. Kurent je oblečen v ovčji  kožuh, kurentovo kapo, na sebi ima pet zvoncev in ježevko. Po obliki kape poznamo dva tipa kurentov, katera se imenujeta pernati in rogati kurent. Pri pernatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, puranjimi ali gosjimi peresi in raznobarvnimi papirnatimi trakovi in rožami, privezanimi na usnjene rogove. Pri rogatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, na vrhu so vgrajeni pravi kravji rogovi. Kurent se pojavlja tudi v skupinah oračev kot plužar.

Skupina priteče na dvorišče, kjer v krogu divje poskakujejo okrog gospodarja. Z bučnim zvonjenjem in zamahi z ježevko odganjajo vse, kar je slabo in prinašajo srečo in zadovoljstvo. Domačini jim ponudijo hrano in pijačo, ženske pa jim v znak naklonjenosti podarijo robčke. Na vaseh se je ohranila šega, da gospodinja ob prvem obisku kurentov v znak zahvale in sreče pred njimi razbije lončeno posodo. Izven lokalnega okolja se kurenti udeležujejo različnih etnografskih, karnevalskih in protokolarnih dogodkov. Potem, ko jih je sprejel župan so kurenti na dvorišču občine Odranci prikazali svoj »kurentov« ples, ob tem pa so jim dekleta v dar ponujala robčke. Skupina kurentov iz Stojncev je svoj obhod opravila po ulicah Odrancev, domačini so jih bili nadvse veseli, kajti s svojimi skoki so pričarali in pokazali kanček kurentovanja iz Dravskega polja, kjer je kurentovanje najbolj razširjeno.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno