Športnika leta 2016 sta Sara Novak in Mitja Slavič, športno društvo pa Kasaški klub Ljutomer

Športna zveza Ljutomer je 47. razglasila najboljšega športnika, športnico, perspektivnega mladega športnika in športnico, športno društvo in šolsko športno društvo

Prlekija-on.net, četrtek, 2. marec 2017 ob 21:302
Športnik leta 2016

Športnik leta 2016

V četrtek, 2. marca, je Športna zveza Ljutomer v Domu kulture v Ljutomeru, že 47. razglasila najboljšega športnika, športnico, perspektivnega mladega športnika in športnico, športno društvo in šolsko športno društvo ter podelila posebna priznanja. Športnica in športnik leta 2016 sta Sara Novak in Mitja Slavič, športno društvo leta 2016 pa je Kasaški klub Ljutomer.

Poleg navedenih nazivov ŠZ Ljutomer podeljuje tudi priznanja športnikom in športnim delavcem, ki so s svojimi rezultati in delom bistveno prispevali k dviganju kakovosti športa v občini, ime naših občin pa promovirali širom dežele in vse večkrat tudi zunaj njenih meja.

Izbor najboljših je bil izveden na osnovi Pravilnika o dodeljevanju priznanj v športu, tako da so glasovali športna društva članice Športne zveze, lokalno prebivalstvo preko glasovanja, športni novinarji in člani predsedstva Športne zveze Ljutomer. Za nazive so lahko kandidirali športnice in športniki, člani športnih društev, ki jih povezuje športna zveza.

Priznanja so podeljevali županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, član Občinskega sveta Občine Veržej Dominik Štrakl, predsednik Športne zveze Ljutomer Aleš Vrbančič, podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Sodržnik ter predsednik Fitnes zveze Slovenije Dušan Gerlovič, ki je vrtcem in šolam podelil zahvale za sodelovanje na šolskih športnih tekmovanjih. Slavnostna govornica je bila Jožica Antolič, Prlečka živeča v Ljubljani, ki je ljubezen do športa skozi leta razvila do vrhunskih rezultatov. V spodnjem videu si lahko ogledate govore vseh.

ŠPORTNICA LETA 2016
1. mesto
Sara Novak - karate, članica karate sekcije pri TVD Partizan-u Ljutomer. Državna prvakinja borbe mlajše članice do 55kg (mladinsko državno prvenstvo Karate zveze Slovenije 26.11.2016 v Podčetrtku), 2. mesto borbe mlajše članice do 55kg (Mednarodni Turnir Ljubljana Open november 2016), 2. mesto borbe članice do 61kg (Kofukan WorldCUp april 2016 Sofia).

2. mesto
Hana Prelog – judo, članica judo sekcije pri TVD Partizan-u Ljutomer. Hana je v tem letu na državnem prvenstvu mlajših članov in članic osvojila 2. mesto. Postala je tudi državna prvakinja po pasovih do 57 kg. Osvojila je več medalj z uradnih turnirjev Judo zveze Slovenije. Je tudi  študentka Fakultete za šport ter inštruktorica juda.

3. mesto
Darja Antolin – kasaštvo: članica Kasaškega kluba Ljutomer. V letu 2016 je imela 18 štartov in zmagala 1-krat s kobilo Alpino M v Komendi, druga je bila 3-krat in tretja 2krat. Med slovenskimi voznicami je v sezoni 2016 dosegla zasedla 3. mesto.

ŠPORTNIK LETA 2016
1. mesto
Mitja Slavič – kasaštvo: član Kasaškega kluba Ljutomer. Mitja Slavič skupaj z bratom Markom iz Ključarovcev nadaljuje dolgoletno tradicijo svojih prednikov reje kasaških konj in udeležbe na kasaških dirkah. Iz hleva Slavičevih v Ključarovcih je prišla prva kobila Nadina, ki je zmagala leta 1925 na derby-ju. Dosežki Mitja Slaviča na kasaških dirkah v letu 2016:
  • Najpomembnejši - zgodovinski dosežek je zmaga s kobilo iz domačega hleva ROMI MMS, 13.9.2016 v Avstriji v 52. izvedbi dirke imenovana »BADENSKA MILJA« z kilometrskim časom 1.11,4  kar je absolutni rekord Avstrije, ki je bil dosežen na hipodromu, ki ne velja za najhitrejšega v Avstriji.
  • Zmaga v vseh treh največjih mednarodnih dirkah na Madžarskem prav tako s kobilo ROMI MMS: LOVASÉLET SPRINTER KUPA (28.5.2016), MARSCHALL JÓZSEF (3.9.2016), KÖZTÁRSASÁGI DÍJ (22.10.2016).
  • Zmaga v treh večjih dirkah na Madžarskem s tujim konjem, se pravi samo kot voznik: ŐSZI KANCA DÍJ, s konjem Urania RG (22.10.2016), PANNÓNIA DÍJ, s konjem Royal Flesh (2.7.2016), ŐSZI KÍSÉRLETI VERSENY, s konjem Time To Say Goodbye (5.10.2016).
  • 2. mesto v prvi izvedbi mednarodnega prvenstva v Badnu v Avstriji v zelo močni konkurenci, prav tako s kobilo ROMI MMS.
  • 3. mesto v 102. izvedbi mednarodne dirke HUNGARIA DIJ na Madžarskem s konjem FAITHFUL MS iz domačega hleva.
Skupaj je v letu 2016 v 72 nastopih zmagal 27-krat. Od tega 7x v Sloveniji, 16x na Madžarskem in 4x v Avstriji. S postavitvijo absolutnega rekorda na avstrijskih stezah z ROMI MMS s časom 1:11,4 je izreden uspeh za slovensko rejo kasaških konj in slovenske trenerje in tekmovalce na kasaških dirkah. S tem nastopom v »BADENSKI MILJI« 13.9.2016 in zmago z ROMI MMS je tekmovalec Mitja Slavič dvignil kvaliteto kasaškega športa Ljutomera na evropsko raven.

2. mesto
Tilen Stajnko - boks, član Boks kluba Ljutomer, ki je v letu 2016 postal mladinski državni prvak v kategoriji do 69 kg. Naslov državnega prvaka nosi že tretje leto zapored, v preteklih dveh letih v kadetski, letos pa v mladinski konkurenci. BKL uspešno zastopa na tekmah 1. slovenske boksarske lige. Je kategoriziran športnik pri OKS v mladinskem razredu ter je član slovenske boksarske reprezentance. V sklopu slovenske mladinske boksarske reprezentance je osvojil srebrno medaljo na turnirju v Nemčiji.

3. mesto
Jernej Skuhala – šah, član Šahovske sekcije TVD Partizan Ljutomer nastopa pa tudi za ŠD Radenska Pomgrad - šahovska sekcija Ljutomer in Murska Sobota. Je član slovenske državne reprezentance do 18 let, ki je v decembru 2016 na Evropskem ekipnem prvenstvu zasedla 5. mesto. Jernej je v posamični konkurenci zasedel 7. mesto. Je državni prvak v pospešenem šahu do 18 let. Z ekipo ŠD Radenska Pomgrad ŠS Ljutomer je osvojil naslov prvaka v II. članski ligi vzhod. V mesecu decembru 2016 je tudi izpolnil normo za naziv FIDE mojster in s tem postal prvi šahist iz Ljutomera s tem nazivom in med najmlajšimi v Sloveniji. Tako ga do najvišjega možnega  naziva v šahu loči še naziv mednarodni mojster in velemojster. Svoje znanje uspešno prenaša na mlajše, ki dosegajo vidne uvrstitve na regijskih prvenstvih in se uvrščajo tudi na državna prvenstva.

ŠPORTNO DRUŠTVO LETA 2016
1. mesto
Kasaški klub Ljutomer – Prve kasaške dirke na Slovenskem so bile 12. septembra 1874 na Radgonski cesti od križa na Lokavskem polju do Globetkinega mostu pri Ljutomeru. Kasaške dirke so bile prvi športni dogodek v Prlekiji. Športno dejavnost kasaških dirk organizira Kasaški klub Ljutomer vse od ustanovitve prvega društva »Društva za dirkanje s kobilami v kasu v Ljutomeru«, ki je bilo registrirano 26. maja 1875. leta v Gradcu. Kasaški klub Ljutomer je v letu 2016 pripravil 7 kasaških prireditev. Člani Kasaškega kluba Ljutomer so imeli 560 štartov in osvojili 106 zmag, 70 drugih mest in 74 tretjih mest. Kasaški klub Ljutomer je v letošnjem letu zmagal na vseh treh državnih prvenstvih, kar je izreden uspeh. V državnih prvenstvih so zmagali:
  • na 26. Slovenskem kasaškem derby-ju LUTHER KING, rejca, lastnika in trenerja Slavka Makovca iz Ljutomera z voznikom Jožetom Sagajem ml. V 26. Slovenskem kasaškem derby-ju jih je od 11 nastopajočih bilo 8 iz Kasaškega kluba Ljutomer. Razen dveh nastopajočih je bilo 9 tekmovalnih konj tradicionalne pasme konj ljutomerski kasač. To potrjuje rejsko delo naših članov kluba, ki ohranjajo dobro rejo ljutomerskih kasačev,
  • v državnem prvenstvu za 3-letne slovenske kasače kobila PEPA, rejca Franca Novaka iz Šalincev, lastnika in voznika Vlada Plohla iz Miklavža pri Ormožu,
  • v državnem prvenstvu za 2-letne slovenske kasače ISKRA KP lastnika, trenerja in voznika Dušana Zorka iz Borecev.
Kasaški klub Ljutomer je med klubi zasedel prvo mesto, ima tudi najuspešnejša voznika v Sloveniji, Jožeta Sagaja ml. in Mitja Slaviča, oba iz Ključarovcev, ter voznico Darjo Antolin, ki je zasedla tretje mesto med voznicami.
 
2. mesto
Judo sekcija pri TVD Partizan Ljutomer – ena najuspešnejših ekip, ki uspešno sodeluje na državnih prvenstvih v vseh starostnih kategorijah. Trenutno so na osmem mestu v točkovanju JZS (Judo zveze Slovenije) za vse starostne skupine, 7. mesto v 1. slovenski judo ligi, na drugem mestu v točkovanju JZS (starejši dečki U14), na drugem mestu v točkovanju JZS (starejše deklice U14).

3. mesto
Ženski odbojkarski klub - ŽOK Ljutomer – Članska ekipa Ženskega odbojkarskega kluba Ljutomer v tekmovalni sezoni 2016/17 odlično nastopa v drugi državni ligi za odbojkarice. Po dobrih igrah je v prvem delu lige premagala 7 ekip ter le trikrat izgubila. Tako se na koncu leta 2016 nahaja na odličnem 4. mestu prvenstvene lestvice, za prvouvrščenimi  ekipami pa zaostaja zgolj 2 točki. To pa ji daje možnosti, da se v drugem delu lige poteguje za prvo mesto ter napredovanje v prvo državno ligo, kar bi bil izjemen uspeh. Odlične igre Ljutomerčank v 2. ligi imajo še večjo težo ker v ekipi igrajo predvsem mlade igralke, v največji meri vzgojene v domačem klubu. Zraven članske ekipe, ŽOK Ljutomer vsa leta načrtno dela tudi z mlajšimi selekcijami, saj pet ekip različnih starostnih kategorij, vsa leta uspešno nastopa v tekmovalnem sistemu Odbojkarske zveze Slovenije.

PERSPEKTIVNA ŠPORTNICA 2016
1. mesto
Tija Janžekovič – karate, članica karate sekcije pri TVD Partizan Ljutomer. Dosežki v letu 2016:  - 1. mesto kate deklice do 10. let (Kofukan WorldCup april 2016 Sofia), - 2. mesto borbe malčice +30kg (Maribor Open oktober2016), - 1. mesto (borbe deklice 10 let -36kg) Kranj Open oktober 2016, - 3. mesto (borbe deklice 10 let -36kg) Međimurje open september 2016, - 3. mesto (borbe ml. deklice) Postojna Open maj 2016.

2. mesto
Brina Stajnko – strelstvo, članica SD »Mesto« Ljutomer. Brina je rojena leta 2002, je izredno marljiva, delovna, natančna in športnemu strelstvu predana deklica, ki je v zadnjih treh letih nanizala veliko izvrstnih rezultatov. Najodmevnejši rezultati v letu 2016: - 10. mesto posamezno, dr. prvenstvo za pionirke 10.04.16 Turnišče, - 2. mesto ekipno 1. krog dr. lige za kadetinje in kadete 23.10.16 Ljubljana, - 7. mesto posamezno 2. krog dr. lige kadetinje 20.11.16 Ljubljana, - 1. mesto ekipno 2. krog dr. lige za kadetinje in Kadete 20.11.16 Ljubljana, - 1. mesto ekipno 3. krog dr. lige za kadetinje in Kadete 18 .12.16 Ljubljana. Je članica ekipe, ki je 07.01.2017 na mednarodnem turnirju v Trzinu postavila novi državni rekord za kadetinje (1194,7 krogov).

3. mesto
Ekipa kadetinj – strelstvo, članice SC »Mesto« Ljutomer. Ekipo sestavljajo: KOSI ANTONIJA (2000), ŽIŽEK KRISTINA (2000) in STAJNKO BRINA (2000), ki so kot ekipa v letu 2016 nanizale kar nekaj odličnih uvrstitev: - 2. mesto 1. Krog Dr. lige za Kadetinje in Kadete 23.10 2016 Ljubljana, - 1. mesto 2. Krog Dr. lige za Kadetinje in Kadete 20.11.2016 Ljubljana, - 1. mesto 3. Krog Dr. lige za kadetinje in Kadete 18.12.2016 Ljubljana. Ekipa kadetinj je 07.01.2017 na velikem mednarodnem turnirju, kjer so nastopale kadetinje in mladinke iz 12-ih držav, v enotni kategoriji zasedla 5. mesto in istočasno postavila novi dr. rekord (1194 krogov).
 
PERSPEKTIVNI ŠPORTNIK 2016
1. mesto
Blaž Emeršič – judo, član judo sekcije pri TVD Partizan Ljutomer. Blaž je državni prvak med mlajšimi kadeti U16. Osvojil je več medalj z mednarodnih turnirjev ter uradnih turnirjev Judo zveze Slovenije.

2. mesto
Anže Jaklin – judo, član Prleške judo šole. Anže je na državnem prvenstvu v judu v starostni skupini U12 osvojil 2. mesto.

3. mesto
Tic Budja – strelstvo, član SD »Mesto« Ljutomer. Tic je letnik 2002, talentiran vsestranski športnik, ki pa je v zadnjem obdobju (priprave na sezono 2015/2016 in prve tekme v športnem strelstvu) naredil velikanski napredek:
  • 1. mesto 4. krog dr. lige za pionirje Sl. Konjice 24.01.2016,
  • 3. mesto 5. krog dr. lige za pionirje Kidričevo 14.02.2016,
  • 1. mesto, prvak DR lige za pionirje v sezoni 2015/2016 Ljubljana 20.03.2016,
  • 1. mesto, državni pionirski prvak 2016.
Po 3. krogih državne pionirske lige 2016/17 je Tic Budja na 6. mestu z minimalnim zaostankom in ima velike možnosti, da se tudi v tej sezoni uvrsti med prve tri tekmovalce na koncu sezone.

POSEBNA PRIZNANJA ŠZ LJUTOMER
Klub malega nogometa Meteorplast – V svoji zgodovini beleži Klub malega nogometa Meteorplast številne vidne dosežke. Klub je več let s člansko ekipo uspešno nastopal v prvi državni ligi, osvojil je številne turnirje doma in v tujini, najuspešnejši igralci tega kluba pa so bili v preteklosti člani slovenske reprezentance v malem nogometu. Meteorplast je tako v članski, kot tudi veteranski konkurenci večkrat osvojil zimsko ligo malega nogometa Športne zveze Ljutomer, v lanskem letu, ko je klub praznoval 30 let delovanja, pa je postal državni veteranski prvak v malem nogometu. V zadnjih letih vodstvo kluba največ pozornosti namenja mlajšim selekcijam. Tako so selekcije U13, U15 in U17 po dosežkih v samem državnem vrhu. Za dosežke se Klubu malega nogometa Meteorplast podeli posebno priznanje Športne zveze Ljutomer.

ŠŠD Ljutomer – Društvo deluje že ves čas od kar obstaja zakon o društvih v Sloveniji. Društvo je vključeno v vse aktivnosti (tekmovanja), ki smo jih sprejemali na sestankih športne zveze z učitelji občine Ljutomer in izven. Uvrščali smo se na regijska, občinska, četrtfinalna ter finalna tekmovanja. Še posebej velike uspehe smo dosegli na državni ravni. Naj naštejem samo nekaj odličnih uvrstitev:
  • državni prvaki v odbojki na mivki,
  • 3. mesto odbojka (v Kanalu) državno prvenstvo,
  • 2 x finalisti na državnem prvenstvu v malem nogometu,
  • zelo dobre uvrstitve na finalu državnega prvenstva v atletiki,
  • večkrat na vrhu občinskih ter regijskih tekmovanj.
Društvo še naprej deluje zelo dobro in uspešno tudi po zaslugi zunanjih sodelavcev, za kar smo še jim posebej hvaležni. Zelo dobro sodelujemo tudi s starši ter se trudimo, da bi še to sodelovanje ohranili tudi v bodoče.

Samo Rauter –  Že od najstniških let, ki jih je preživel v Ljutomeru, je šport njegov način življenja. To je bil tudi glavni razlog, da se je odločil za študij na Fakulteti za šport, kjer je leta 2012 tudi doktoriral. V svoji raziskavi se je osredotočil in preučeval udeležence množičnih športnih prireditev, kot so npr. kolesarji in tekači na  rekreativnih  maratonih.
Trenutno je zaposlen na Inštitutu za šport, ki predstavlja del Fakultete za šport, kjer v laboratorijih izvajajo različne meritve  športnikov. Delo poteka tako raziskovalno, kot strokovno, saj sodelujejo in obenem svetujejo  praktično vsem slovenskim vrhunskim športnikom.
Vse od leta 1997 do leta 2015 je aktivno tekmoval v gorskem kolesarstvu, kjer je dosegel  kar nekaj uspehov na državnem  in mednarodnem nivoju.  Od leta 2013 je tudi trener gorske kolesarke Tanje Žakelj, ki je v letu 2013 osvojila naslov zmagovalke svetovnega pokala. V letih 2013 in 2014 je postala tudi evropska prvakinja. V lanskem letu je bila na olimpijskih igrah 13.
Samo Rauter je v letih 2013 in 2014 dobil tudi priznanje OKS za sodelovanje pri športnem dosežku Tanje Žakelj, s katero se je dogovoril za sodelovanje tudi za naslednji olimpijski ciklus do leta 2020, ko bodo olimpijske igre v Tokiu.
Sodeluje pa tudi s Kolesarsko zvezo Slovenije, saj je od leta 2014 član strokovnega sveta.

ŠD NK Veržej – Športnemu društvu Nogometni klub Veržej se podeli posebno priznanje za odlično delo v vseh nogometnih selekcijah. Veržejski nogometni  klub je z načrtnim delom v zadnjih letih poskrbel, da je postal najboljši nogometni kolektiv v deželi ob reki Muri. V letu 2016 je članska ekipa tekmovala v 2. slovenski nogometni ligi, kar tri selekcije - mladinci, kadeti in U15 - pa so tekmovale v 1. slovenski ligi. Poleg tega velja omeniti tudi dosežke mlajših selekcij, ki odlične dosežke beležijo v ligah pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota. Mlajše selekcije so vsakoletno uspešne tudi na številnih dvoranskih turnirjih doma in tujini.

V spremljevalnem programu so nastopili karateistka Tija Janžekovič, Lana Tivadar iz Plesne šole Urška, Luka Filipič, učenec Glasbene šole Slavka Osterca, Stela Fon, Mina Kikelj in Ana Urh, plesalke ŠD Moj klub Bled in umetnica gibanja na drogu Anja Šivic, ki smo jo lahko videli tudi v finalu šova Slovenija ima talent.


Več v Šport