»Kriza na vrvici« skozi objektiv otrok

Jedilnica OŠ Gornja Radgona gosti razstava šolskega fotografskega krožka

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. marec 2017 ob 13:56
Razstava Kriza na vrvici

Razstava Kriza na vrvici

Na OŠ Gornja Radgona, eni največjih tovrstnih vzgojno izobraževanih ustanov, med drugim, že vrsto let deluje tudi fotografski krožek FOTOGROŠ, ki je kot interesna dejavnost šole namenjena učencem pri obogatitvi spretnosti in pridobitvi izkušenj vse bolj razširjene fotografske dejavnosti. Kot pravi njegov mentor, sicer učitelj na šoli in izrazni fotograf, Dejan Kokol, je osnovni namen fotografskega krožka spoznavanje fotografije in sveta fotografije s teoretske, z umetniške in predvsem s praktične plati.

V tem obdobju so se člani krožka veliko naučili, sodelovali na številnih fotografskih natečajih, tako slovenskih kot tudi mednarodnih, na katerih so osvojili številne nagrade in uvrstitve na razstave. Prav tako so sodelovali že pri dveh odmevnejših umetniških projektih. Leta 2011 so v sodelovanju z Zavodom za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur in Tatjano Korošec (Vila Korošec, Črešnjevci) pripravili umetniško konstelacijo »PVC - umetno, modno, kaj pa EKO?«. V letu 2013 so sodelovali pri »Fotografskem in filmskem ustvarjanju na gradu Negova«, kjer so prav tako v sodelovanju s Kultproturom pripravili fotografske delavnice za učence štirih osnovnih šol iz okolice Gornje Radgone in nato še postavili fotografsko razstavo s filmsko projekcijo dogajanja. "Leta 2014 so dosegli prvo mesto na natečaju: Koncentracijsko taborišče Rižarna - opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope, in si za to prislužili fotoaparat. Istega leta so na ogled postavili svojo prvo pregledno razstavo na prosto temo v Domu kulture Gornja Radgona. V letošnjem šol. letu 2016/17 so prav tako izjemno uspešni, saj so med drugim, na natečaju: Bistvo očem skrito, srcu odkrito, osvojili skupno prvo mesto in si prislužili udeležbo na fotografski delavnici", pravi mentor Kokol.

Tokrat so v jedilnico svoje šole postavili enkratno umetniško fotografsko razstavo, ki so jo poimenovali »Kriza na vrvici«. Gre za plod kreativnega in drugačnega ustvarjanja na temo istoimenskega natečaja, ki ga je razpisalo Slovensko društvo za nevroznanost – SINAPSA. "Tema je spodbudila mlade fotografe k razmišljanju o empatiji, čustvovanju, odvisnosti, stresu in depresiji ter jih tako usmerila v prepoznavanje lastnih izkušenj ter vživljanje v druge ljudi. Nastale fotografije, s pomočjo senc, nakazujejo na velikokrat nevidno in nezavedno, na težke preizkušnje in bremena ljudi. So del nas in nas kot takšne v veliki meri zaznamujejo ter spremljajo skozi življenje. Mladi fotografi so z omenjeno razstavo dvignili nivo svojega izraznega ustvarjanja in presegli tudi moja pričakovanja", je še dejal mentor Dejan Kokol.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje