Predsednik RS Borut Pahor na prireditvi ob mednarodnem dnevu maternega jezika na Razkrižju

Predsednik RS Borut Pahor je izrazil spoštovanje do prizadevanj Občine Razkrižje po ohranjanju svojega jezika in spoštovanju jezikov drugih, zlasti sosedov in prizadevanja, ki težijo k miru, sodelovanju in medsebojnem razumevanju

Prlekija-on.net, torek, 7. marec 2017 ob 09:16
Stanko Ivanušič in Borut Pahor

Stanko Ivanušič in Borut Pahor

Občina Razkrižje je v sodelovanju z Osnovno šolo Janeza Kuharja Razkrižje, v nedeljo, 5. marca, organizirala tradicionalno prireditev ob mednarodnem dnevu maternega jezika. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V uvodnem pozdravnem nagovoru je župan Stanko Ivanušič izrazil zadovoljstvo, da je predsednik prepoznal sporočilno vrednost prireditve. Imeti rad svoj materni jezik in se zanj boriti, hkrati pomeni spoštovati tudi jezike drugih narodov. Le tako se lahko med narodi ohrani mir, razumevanje in medsebojno sodelovanje. Izjemen program, ki ga je koordinirala učiteljica osnovne šole Janeza Kuharja, Bojana Pergar Stolnik ob pomoči drugih kolegov učiteljev in sodelavcev občine. Nastopili so: učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje s petjem plesom in recitalom, Tadeja Mesarič, Matjaž Zanjkovič, Marija Kašić, Monika Trstenjak, Tamburice od Murice, glasbena skupina Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer The Flow, Dekliški pševski zbor Pole Poje, Mešani pevski zbor Cven-Pristava in Orfej.

Predsednik RS Borut Pahor je izrazil spoštovanje do prizadevanj Občine Razkrižje po ohranjanju svojega jezika in spoštovanju jezikov drugih, zlasti sosedov in prizadevanja, ki težijo k miru, sodelovanju in medsebojnem razumevanju. Z dejanskimi prizadevanji v odnosu do sosedov in vsakoletnemu obeleževanju mednarodnega dneva maternega jezika, ta prireditev v Občini Razkrižje postaja ena od osrednjih slovenskih prireditev. Pozdravil je dobro sodelovanje dveh sosednjih občin Razkrižja in Štrigove. V svojem govoru pa se je dotaknil tudi aktualnih slovensko-hrvaških odnosov, ki na državni ravni trenutno niso najboljši, a izrekel zavezo, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se ti ne bi poslabševali, ampak usmerili v razreševanje odprtih vprašanj.

Občani Občine Razkrižje in tudi mnogi drugi, so do zadnjega kotička napolnili razkriški dom kulture. Pridružili pa so se jim mnogi ugledni gostje, med njimi župan pobratene Občine Velike Lašče iz osrednje Slovenije Anton Zakrajšek, župan sosednje hrvaške Občine Štrigova Stanislav Rebernik, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, župan Občine Cankova Drago Vogrinčič, vsi domači svetniki in svetnice ter mnogi drugi.

Predsednik se je kar nekaj časa po prireditvi v izjemnem razpoloženju zadržal med ljudmi. Izkazalo se je, da tudi med veliko večino Razkrižanov uživa veliko podporo.​


Več v Kultura in izobraževanje