Obudili kmečki običaj in zaklali 320 kg prašiča

V Odrancih so po mnogih letih obudili kmečki običaj - koline na odranski način

Prlekija-on.net, četrtek, 9. marec 2017 ob 10:008
Koline v Odrancih

Koline v Odrancih

V največji panonski vasi v Odrancih je bilo zelo veselo, kajti domače Vinogradniško sadjarsko društvo Odranci je pri mlinu ob potoku Črnec pripravilo prve kmečke koline na stari odranski način, kot so to delali na kmetih v zimskem času, velikokrat tudi od pusta do pepelnice. Tisti čas namreč na kmetih niso imeli zamrzovalnikov, kamor bi shranjevali meso od kolin, ampak so meso dajali v tünke med zaseko ali pa sušili na podstrešju. Da bi predvsem mladim prikazali kanček nekdanjega utripa odranskih kolin, so koline pripravili za širšo javnost.

Začetek kolin je bil na vsezgodaj, ko je glavni mesar Matija Gostan zaklal 320 kilogramskega prašiča. Prašiča so stehtali na vaški tehtnici in pripeljali na prireditveni prostor, kjer so potekale odranske koline. Mesarju so bili v pomoč Martin Jerebic, Janez Raduha, Franc Kavaš in ostali člani društva. Po stari odranski navadi so ženske najprej dobile kri, katero so spekle in še svežo so jo lahko obiskovalci poskusili. Sledil je postopek, ko so na prašiča dali večjo količino pšenične slame in začeli nad prašičem kuriti. Kurili so tako dolgo, dokler koža ni bila pečena, oziroma ni dobila prave rjave barve. Med tem pa so članice društva že pripravljale vse ostalo, kar sledi na kolinah. Kuhali so ajdovo in proseno kašo, katero jim je podaril odranski pridelovalec kaše Jože Kavaš.

Brž, ko so prašiča razkosali na manjše dele je imel mesar skupaj s »pomočniki« še ostale postopke, kot je kuhanje in pečenje mesa in priprava mesa za klobase in obarjanje slanine, ženske pa so začele pražiti jetra in pripravljale ajdove, prosene in krvavice. Skratka na odranskih kolinah je bilo zelo veselo, pri čemer je na kolinah sodelovalo okoli 30 članov, ki so čas zavrteli za nekaj let nazaj. Da pa so odranske koline uspele je društvu na pomoč priskočila občina Odranci, ki se zaveda, da je potrebno ohranjati in negovati staro kmečko tradicijo – koline.

Sicer pa so koline ob lepem sončnem vremenu potekale na prostem, pri čemer so obiskovalci uživali, v živo videli vse postopke kolin in se sprehodili na prireditvenem prostoru ter brezplačno poskusili vse jedi od bujte repe, pečenke in krvavice. K kmečkim kolinam pa sodi tudi odlična vinska kapljica, katero so člani društva pridelali v bližnjih lendavskih goricah. Ob dobri hrani so tako obiskovalci še poskusili vina odranskih vinogradnikov. Vse niti, da so prve odranske koline uspele, je nosil predsednik Vinogradniško – sadjarskega društva Odranci Stanko Dominko, ki je povedal, da je vesel in srečen, da so se člani društva odločili in prikazali prve koline na odranski način. Tudi v prihodnjem letu bodo spet pripravili koline, kajti opaziti je, da se na obujanje kolin vključujejo mladi iz vasi Odranci.

Jože Žerdin


Več v Družabno