Predstava »Kak je negda blo pozimi« tudi v Ljutomeru napolnila dvorano

Pri Mali Nedelji je predstava bila že štirikrat razprodana, gledalci pa so dvorano kulturnega doma do zadnjega kotička napolnili tudi v Ljutomeru

Prlekija-on.net, nedelja, 12. marec 2017 ob 14:033
Kak je negda blo pozimi

Kak je negda blo pozimi

V soboto, 11. marca, so člani KD Anton Krempl in najmlajše sekcije društva, mladi plesalci folklorne skupine Pürga, tudi v Domu kulture v Ljutomeru uprizorili gledališko-plesno prireditev »Kak je negda blo pozimi«. Pri Mali Nedelji je predstava bila že štirikrat razprodana, gledalci pa so dvorano kulturnega doma do zadnjega kotička napolnili tudi v Ljutomeru.

Dogajanje predstave je postavljeno v čas pred sto leti. Dogaja se v zimskem času, od Barbarinega (4. december) do svečnice (2. februar) v kmečki družini, kjer poleg gospodarja Johana in gospodinje Julike živije še dedek, hčerki Nežika in Zalika ter Vanek, ki je pred kratkim prišel k hiši služit za pastirja.

Obrekljiva soseda Fefa po vsej fari raztrobi, da mlada Zalika išče ženina, zato začnejo v hišo prihajati različni vogledniki (snubci). Vogledniki prihajajo v hišo ob zimskih praznikih; na Barbarino, Lucijino, na pametivo... Vsak izmed njih je drugačen, poseben, zato mora Zalika dobro premisliti, katerega bo izbrala.

V hiši priredijo tudi "bal", na katerem se zbere veliko sosedov. Starejše ženske češejo perje, moški kartajo, mladina se zabava po svoje, ob spremljavi vaškega muzikanta pa tudi zapojejo in plešejo. Ker je družba raznolika, prihaja do komičnih zapletov, ki pripomorejo k pravemu veselemu vzdušju.

Predstava poteka v prleškem narečju, avtor predstave pa je Tadej Murkovič, ki je hkrati zaslužen tudi za scenarij in režijo.

Predsednica KD Anton Krempl Mala Nedelja, Liljana Peršak se je ob koncu predstave zahvalila vsem obiskovalcem, spregovorila je tudi vodja OI JSKD Ljutomer, Mira Rebernik Žižek, ki je za nastopajoče imela "presenečenje", saj je predstava bila prikazana v sklopu Območnega Linhartovega srečanja, ki jo je spremljal tudi strokovni spremljevalec, ki je predstavo ocenil.

V predstavi nastopajo Danilo Majcen, Jenny Slekovec, Klementina Kosi, Urška Majcen, Srečko Domajnko, Matej Lovrec, Tomaž Rajh, Luka Lovrec, Matic Munda, Cvetka Rakuša, Milica Zmazek, Franček Majcen, Marko Sirc, Liljana Peršak, Frančiška Štagar, Frančiška Žerdin, Marta Zmazek, Mirko Zmazek, Emil Rakuša, Maja Vrbnjak, Jasmina Ritonja, Tadej Murkovič, Irena Holc, Ines Matjašec, Tilen Voršič, Matic Ritonja, Jožek Sodec, Maša Munda, Nives Munda, Matic Ritonja in plesalci Folklorne skupine Purga: Jernej Filipič, Barbara Gorenc, Sabina Kuster, Kevin Lackovič, Katja Murkovič, Barbara Petovar, Tadej Plohl, Barbara Rep, Adrijana Ritonja in Reja Žinko.

Ostali sodelujoči pri pripravi predstave: Cvetka Rakuša, Merry Slekovec, Laura Sirc, Andrej Žižek, Sara Munda, Danica Potrč in Tomaž Rajh.

Foto: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje