Svetovni prvak »iz garaže« v kickboxu Dejan Vajs piše novo poglavje

Zakaj so pretepli župana Gornje Radgone Stanislava Rojka?

Prlekija-on.net, nedelja, 19. marec 2017 ob 12:28
Odprtje telovadnice Radgonskega Kickboxing kluba

Odprtje telovadnice Radgonskega Kickboxing kluba

Na TŠC Trate v Gornji Radgoni je bilo konec minulega tedna izjemno slovesno. Pod tribuno osrednjega nogometnega igrišča so namreč namenu predali nove prostore – telovadnico Radgonskega kickboxing kluba, ki šteje že okoli 150 članic in članov, ne le z radgonskega območja, temveč širše. Ob tej priložnosti so uprizorili tudi konec tedenski dan odprtih vrat  v novih prostorih, kjer so vodja kluba, nekdanji svetovni prvak v kickboxu Dejan Vajs obiskovalce seznanil s programom vaj. Vsi obiskovalci pa so si tudi sami lahko nadeli boksarske rokavice ter ščitnike in se preizkusili v kickboxu.

In prišlo je veliko mladih in malo manj mladih, ki jih zanima šport in gibanje. Radgonski kickboxing klub, ki je bil ustanovljen leta 2009, je v tem času na tekmovanjih na državni, evropski in svetovni ravni (za klub in reprezentanco), nabral precej diplom, priznanj, medalj in pokalov. V novih prostorih, ki so jih uredili s pomočjo občine Gornja Radgona ter številnih pokroviteljev in sponzorjev, ponujajo rekreativne in profesionalne treninge kickboxa in druge oblike vadbe.

Predsednik kluba je Dejan Vajs, ki je leta 2013 v Turčiji osvojil naslov svetovnega prvaka v kickboxu. S tem je postal nekakšen svetovni prvak "iz garaže", kajti doslej je večinoma telovadil v očetovi garaži v Ivanjševcih pri Gornji Radgoni, sedaj pa ima novo, sodobno opremljeno telovadnico, ki bo očitno pokala po šivih, saj so zraven malčki od štirih let naprej pa vse tja do šest in več križev.

Uradnega odprtja nove telovadnice, ki pomeni veliko pridobitev za občino in regijo, in katero je povezovala Natalija Bratkovič, so se, med drugimi, udeležili župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, večkratni svetovni prvak v Tae Kwon Do-ju Tomaž Barada in dvakratni svetovni prvak v kickboxu Aleš Zemljič, ki sta tudi nekoč trenirala Vajsa. Slednji je med drugim povedal, da nova telovadnica v Gornji Radgoni, ne bo namenjena samo kickboxingu temveč da gre za zgodbo, ki združuje šport, prehrano in izobraževanje. "Z odprtjem nove lastne telovadnice, za kar se moram zahvaliti mnogim, so se končno uresničile moje sanje. Sedaj je oče lahko spet prevzel svojo garažo, mi pa bomo trenirali tukaj. Hvala staršema, da sta mi toliko pomagala, enako mnogim drugim, ki so mi tako ali drugače stali ali stojijo ob strani. Sedaj upam, da bomo tukaj lahko ustvarjali nove evropske in svetovne prvake. S treningi, skrbjo za zdravo prehrano, dobro vzdušje ter splošno izobraževanje, bomo vračali tudi lokalni skupnosti", je med drugim dejal Dejan Vajs, ki je ob koncu uradnega dela odprtja telovadnice, prekrižal boksarske rokavice z radgonskim županom Stanislavom Rojkom, katerega je dobro "namlatil", pravzaprav ga je preveč šparal, da ne bi moder hodil okrog.

Sam zadihani in utrujeni župan je med drugim dejal, kako ga veseli, da je občina lahko pomagala in da je del uspešne zgodbe. Legenda borilnih športov iz Maribora Tomaž Barada pa je dodal, kako se je pred leti tudi sam veselil, ko je dobil lastno telovadnico. "Vesel sem za Dejana in moram povedati, da kaj takega ne morejo urediti niti v drugem največjem slovenskem mestu – Mariboru, pri vas v Gornji Radgoni pa je šlo", je dodal Barada, ki je bil tudi sodnik spopada Vajs-Rojko.

Sam Dejan Vajs je pojasnil tudi kako bo poslej delovanje v telovadnici in klubu. Predstavil je skupinske treninge, ki potekajo večkrat na teden, in sicer se delijo na: začetno in nadaljevalno skupino. "Začetna skupina je namenjena vsem, ki se s kickboxom še nikoli niso srečali, si pa želijo razgibati celo telo, se naučiti osnov kickboxa (pravilno udariti, brcati, se umikati, itd..), koordinacije in posledično temu tudi samoobrambe. Skupina je mešana (moški in ženske), starostna omejitev velja zgolj navzdol (torej od 16 let naprej). Mlajši od 16 let imajo svojo skupino, za otroke. Nadaljevalna skupina je namenjena vsem, ki so že kdaj prej trenirali kickbox (ali katerokoli drugo borilno veščino), ki osnove že poznajo, si pa želijo nadgradnje svojega znanja, intenzivnejših treningov, tudi sparingov. Tudi ta skupina je mešana (moški in ženske), starostna omejitev velja zgolj navzdol (torej od 16 let naprej)", je dejal Vajs, ki je predstavil tudi funkcionalni trening.

"Gre za dinamični trening, pri katerem vaje izvajamo intervalno (časovno in glede na intenzivnost), da dosežemo čim boljši učinek na telo. Vaje nikoli niso enake, določena gibanja bomo izvajali hitreje, druga počasneje, borili se bomo proti sili gravitacije, itd. Vaje v večini primerov izvajamo izključno z lastno težo, z lastnim telesom, kar pomeni, da okrepimo vse skupine mišic, prožnost sklepov, učvrstimo telo in okrepimo stabilizacijo trupa. Za funkcionalni trening vaša fizična pripravljenost in znanje nista pomembna, kar pomeni, da lahko na ta trening pridete čisto vsi (tisti, ki ste in tisti, ki niste športno aktivni)“, je dodal svetovni prvak iz garaže.


Več v Šport