Malo jih je, zato je dobro, da so organizirani...

Negovski čebelarji odlično delajo, letina pa je bila zelo slaba

Prlekija-on.net, torek, 21. marec 2017 ob 11:26
Čebelarsko društvo Negova

Čebelarsko društvo Negova

Kot so povedali na letnem zboru Čebelarskega društva Negova, ki šteje le 20 članic in članov, jih je malo in zato je dobro, da so organizirani. To se pozna tudi pri aktivnostih, ki jih je manj, kot če bi bili številčno močnejši. Prednost pa je, da se člani med seboj poznajo in si ob težavah, ki tarejo čebelarje, zlasti ob boleznih, pomagajo. Na zboru, ki je potekal na Turistični kmetiji »Pri Alenki« na Gornjih Ivanjcih, je predsednica društva Alenka Rojko med drugim povedala, da je bilo preteklo leto za negovske čebelarje eno najslabših v preteklih desetletjih. Tudi najstarejši čebelarji ne pomnijo, da bi poleti čebele krmili, da preživijo. Medu čebelarju skoraj niso točili, sploh pa ne sortnega medu, kot je kostanjev ali akacijev. Temu je botrovala spomladanska pozeba. Društvo je čebelarjem pomagalo tako, da jim je nabavilo stimulativne pogače, ki so čebeljim družinam dale nekoliko zagona. Nabavo pogač je delno sofinanciralo društvo, organizirali pa so tudi nabavo sladkorja po ugodnih cenah, ki so ga čebelarji porabili za krmljenje čebel.

V preteklem letu so se člani udeleževali strokovnih ekskurzij, ki so jih organizirala sosednja čebelarska društva. Udeleževali so se tudi sejmov, sejma Agra 2016 v Gornji Radgoni in sejma v Celju. Ponosni so, da njihovi čebelarji pridelujejo izvrsten med. To so pokazala ocenjevanja medu v okviru sejma Agra 2016. Na njem sta njihova člana za ocenjeni med prejela zlati priznanji. Jože Kramberger je za cvetlični in gozdni med prejel zlato priznanje, ob tem pa naziv šampiona za cvetlični med, Marija Fekonja pa zlato priznanje za cvetlični med. Na ocenjevanju, ki ga organizira ČZDP pa je član društva Branko Breznik prejel srebrno priznanje za lipov med, Gregor Kebler zlato za cvetlični med, Jože Kramberger zlato za cvetlični in lipov med, Stanko Polič zlato za lipov med in Marinka Fekonja zlato priznanje za lipov med. Društvo je ponosno, da ima v sredini najstarejšega, 86-letnega čebelarja Jožeta Krambergerja.

V okviru društva deluje tudi šolski čebelarski krožek, ki ga vodita mentorja ravnateljica mag. Slavica Trstenjak in čebelar Jože Kramberger. Sodelovali so tudi v akciji medeni zajtrk za šolarje, za katerega so med darovali čebelarji Mirko Kaučič, Andrej Prajndl in Jože Kramberger. Društvo se je udeleževalo tudi prireditev, ki potekajo v Negovi. Ob praznovanju farnega žegnanja, 8. septembra, in ob Prangeriadi, je Andrej Kebler sodeloval s čebelarskimi pridelki na svoji stojnici. Udeležili so se tudi praznovanja 70-letnice LD Negova. Kot je bilo povedano, tudi plan za prihodnje zajema podobne aktivnosti. Posebno skrb bodo čebelarji, skupaj s strokovnjaki Veterinarskega inštituta Slovenije, izpostave Murska Sobota, skrbeli za zdravljenje čebel. Pri tem si bodo pomagali z izobraževanjem svojih članov.

Ker je društvo z malo člani, se predavanj udeležujejo, ko jih organizirajo sosednja društva. Zbora so se udeležili tudi gostje, predstavniki ČD Sv. Jurij ob Ščavnici, Radenci in Gornja Radgona, ter član upravnega odbora ČZ Slovenije Avgust Sinic. Ob koncu zbora so članu društva Valentinu Peklaru podelili društveno "Priznanje za zasluge pri razvoju čebelarstva". Kot zanimivost naj omenimo, da si je član Mirko Kaučič, prvič oblekel čebelarsko uniformo.


Več v Kultura in izobraževanje