Slovenska vina uspešna na Madžarskem

Sumarton je gostil 16. mednarodno razstavo vin

Prlekija-on.net, četrtek, 23. marec 2017 ob 07:59
Ocenjevanje vin na Madžarskem

Ocenjevanje vin na Madžarskem

V kraju Sumarton blizu tromeje Madžarske, Hrvaške in Slovenije, je potekalo tradicionalno, 16. mednarodno ocenjevanje tihih in penečih vin, na katerem so svoje pridelke preizkusili pridelovalci iz vseh treh sosednjih držav. Na ocenjevanju in razstavi je bilo 120 vzorcev in, od tega največ belih (99), sledita črna (16) in rose (5) vina. Seveda je bilo zraven največ madžarskih vin, in sicer 66 vzorcev iz območij: Sumarton, Letenye, Miklósfa, Nagykanizsa, Serdahel in Olaszfa. Sledijo Hrvati (območja: Križevci, Ludbreg, Štrigova in Zelina z 42 vzorci, ter osem slovenskih vzorcev z območja Benedikta, Cerkvenjaka in Gornje Radgone. Le osem vzorcev je prejelo samo priznanje, ostalih 112 vzorcev pa medalje, in sicer: bronaste (31), srebrna (54) in zlata (27). Vse najboljše ocene so pripadle domačinom iz Madžarske, saj je najboljše belo vino - Sivi pinot, pridelal Mirkó János (Letenye), najboljše črno vino – Zweigelt pa Kemenes János (Miklósfa). Najboljši šampanjec – Pišipel je pridelala Vinska kuća Kossi, najboljše vino Sumartona - Cserszegi fűszeres pa Gyuricz József (Tótszentmárton).

Vse vzorce so ocenjevale tri komisije, med katerimi je bil tudi ocenjevalec iz Slovenije, in sicer vinski vitez Zlatko Borak iz Benedikta. Predsednik celotnega ocenjevanja je bil dr. Brazsil József, vinski velemojster in predsednik Vinskog viteškog reda Zalai Da Bibere na Madžarskem. Prvo komisijo so tvorili: predsednik dr. Brazsil József ter člani: Jozsef Kuprivecz, Milivoj Kossi, v drugi komisiji so bili: predsednik András Somogyi in člani: Zoltan Molnár, Zlatko Borak, Tibor Zámbó, tretjo komisijo pa: predsednik Simon Zoltán ter člana: Zsplt Vaszili in Branko Kezman. Seveda, poleg odličnih vin in dobre kulinarike, ni manjkalo niti kulture, za kar so poskrbeli Pevski zbor KUD Sumarton, ter Tamburaški orkester Sumartonski lepi dečki.

Slovenski pridelovalci so poleg treh priznanj prejeli tudi pet medalj, in sicer sta zlato prejela: Štefan Pavljinek (Laški rizling, pozna trgatev) ter Damjan Breznik za Laški rizling in za Chardonnay. Milan Kolarič je za Rumeni muškat prejel srebrno medaljo, enako tudi tudi Zlatko Borak za zvrst Benedičan.


Več v Kultura in izobraževanje