Pri ZKD Lendava že 34. literarni večer

Predstavljene tudi pesmi Radeta Bakračevića iz Radenec

Filip Matko Ficko, nedelja, 26. marec 2017 ob 14:53
34. literarni večer ZKD Lendava

34. literarni večer ZKD Lendava

Že od leta 2012 dalje pri Zvezi kulturnih društev Lendava organizirajo enkrat mesečno literarni večer. S svojimi deli se na teh večernih literarnih srečanjih predstavljajo različni avtorji in pri tem gre za multikulturno dogajanje, saj je literarna dela slišati v slovenskem, madžarskem, hrvaškem, srbskem in romskem jeziku.

V sredo, 22. marca zvečer, je ZKD Lendava v svojih prostorih tako pripravila že 34. literarni večer. Za uvod je nastopila gledališka skupina »Kofetarice« (Dragica Larnsak, Jerica Trojak in Marija Varga) s 15-minutnim skečem »Trigracije«. Besedilo skeča je napisala profesorica, pisateljica in literarna ustvarjalka Olga Paušič. Slednja ob vsakem literarnem večeru s svojim znanjem in sposobnostmi na literarnem področju pomaga k večji kvaliteti literarnih prispevkov sodelujočih, je pa vsem prisotnim prebrala tudi nekaj svojih pesmi. Svoje pesmi je brala še Lidija Alt, a recitatorke Kristina Szöke, Jasna Bači, Jerica Trojak, Anica Varga in Anita Grah so brale pesmi in prozo naslednjih avtoric in avtorjev: Danijele Hozjan, Anite Szunyog, Nataše Horvat, Biserke Sijarič, Milana Hajdinjaka, Franca Korena in Radeta Bakračevića. Večina navedenih avtorjev že ima svoja dela objavljena tudi v zbornikih, ki pri Zvezi kulturnih društev Lendava izhajajo pod skupnim naslovom »Pobiralci rose -Harmatfogok«. Tudi za letos imajo v načrtu izdajo tovrstnega literarnega zbornika.

Se je pa na 34. literarnem večeru predstavila še slikarka Tamara Špitaler Škorić, ki se je iz Medvod preselila v Pince pri Lendavi. S slikanjem se ukvarja že dve desetletji, v prostorih ZKD Lendava pa so na ogled njena slikarska dela še do 7. aprila, ko bodo ob Svetovnem dnevu Romov odprli razstavo likovnih del romskih otrok.

Prej omenjeni pesnik Rade Bakračević iz Radenec je tudi predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost s sedežem v Mariboru. Tokratni organizatorki literarnega večera, Danijeli Hozjan, predsednici ZKD Lendava, je ob tej priložnosti izročil zbornik, ki ga je njegovo društvo izdalo ob lanskoletni deseti obletnici svojega delovanja.

Naslednji literarni večer v prostorih ZKD Lendava bo na programu v sredo, 19. aprila zvečer, kot moto srečanja pa je podan predlog: »Kaj biradi postali ? Naš odnos do sveta, kako postati dober človek ?«


Več v Kultura in izobraževanje