Natečaj Rokice in glina: to bo mojstrovina podjetja Wienerberger uspešno zaključen

Več kot 8.000 otrok iz 135 vrtcev iz cele Slovenije je ustvarjalo, gnetlo in kreiralo nepopisne ideje iz gline

Prlekija-on.net, petek, 31. marec 2017 ob 13:21
VIZ Ormož

VIZ Ormož

Glina velja za enega najstarejših materialov, ki jih človek uporablja. Že tisočletja se elementi ogenj, voda, zrak in zemlja združujejo, da ustvarjajo gradbeni material neprimerljive uporabnosti in privlačnosti. Opeka v vseh arhitekturah izkazuje svoje odlične lastnosti in uporabno vrednost. Prav zaradi tega so se v podjetju Wienerberger Slovenija oktobra lani odločili, da izvedejo natečaj Rokice in glina: to bo mojstrovina. Namen projekta je bil okrepiti zavest o uporabni vrednosti gline. Več kot 8.000 otrok iz 135 vrtcev iz cele Slovenije je tako ustvarjalo, gnetlo in kreiralo nepopisne ideje iz gline. Materiala, katerega mnogi do sedaj sploh niso poznali, so se zelo razveselili in se potopili v svet inovativnih kreacij, ob tem pa se tudi odlično zabavali.

Strokovna komisija v sestavi članov podjetja Wienerberger Slovenija in Tondach Slovenija ter treh zunanjih, neodvisnih članov in akademskih umetnikov, so izmed vseh prispelih del izbrali tri najbolj opazna zmagovalna dela, ki so nastala izpod rok mladih umetnikov Vrtca Mačkovci, Vrtca Pedenjped iz Novega mesta in Vrtca Studenci iz Maribora. Posebno nagrado za izvirnost in drugačno razmišljanje pa so prejeli otroci iz v Vrtca VIZ Ormož, skupine Prijatelji, z naslovom Gradimo naš domek. Strokovna komisija je izmed vseh prispelih del najbolj cenila izvirnost, dodelanost projekta in način predstavitve uporabne vrednosti gline, ter prizadevanja vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki so z veseljem sprejeli izziv.

Spomnimo se nekaj dejstev. Projekt Rokice in glina: to bo mojstrovina je nastal z namenom izobraževalno-poučnega značaja in dejstva, da med mladimi ozavestijo pomen in uporabno vrednost gline. Ob prvem pozivu se ja na natečaj prijavilo zavidljivo število vrtcev iz cele Slovenije, njihova naloga pa je bila, da na najbolj kreativen način prikažejo, kako si otroci predstavljajo hišo in toplino doma.

Mitja Stanek, član strokovne komisije, drugače pa diplomant Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, je ob zaključku natečaja povedal: »Izredno veseli smo, da se je na natečaj prijavijo tako veliko število vrtcev in še večje število mladih umetnikov, katerih domišljija in kreativnost nimata meja. Izbor najboljšega dela je bil prav zaradi tega težak, vendarle menimo, da ključno ni bilo to, kdo je prvi, temveč to, kaj so otroci iz omenjenega natečaja odnesli. Ali so spoznali dejansko uporabnost gline in njene pozitivne lastnosti, bodo z njo še naprej radi ustvarjali, ... Če smo dosegli omenjeno, potem smo lahko na naše delo in na natečaj zelo ponosni

Med otroke je bilo tekom natečaja razdeljene skupno malo več kot tona gline, kreacije, ki so prispele do njih, pa so vsebovale vse od inovativnih načinov predstavitve hišic, obeskov za jelke, hišic, raznih živalic, vaz in posodic ter ostalega.

Robert Jurak, kipar in priznani slovenski umetnik, je ob tem dodal: »Glede na to, da so otroci bili zares različnih starostnih skupin, vse od drugega pa tja do šestega leta starosti, so pokazali izjemne sposobnosti ustvarjanja z glino. Zanimivo je, kako otroci vsak na svoj način doživljajo uporabno vrednost gline. Nekatere skupine so izdelke celo žgale in jih tudi pobarvale, kar je res pokazalo, da so se na natečaj pripravili dobro. Naša naloga pa je bila, da izberemo predvsem izdelek ali izdelke, ki bi jih kasneje lahko tudi uporabili na razstavi, sejmih in drugje. In naša naloga je res bila zelo težka

Veselje nad tovrstnim projektom pa je izrazil tudi Saša Mikić, član strokovne komisije in profesor na Drugi gimnaziji v Mariboru ter predsednik Zveze prijateljev Mladine Maribor, ki je ob tem povedal: »Prav vsa dela, ki so prispela, izražajo neko posebno moč in otroško igrivost. Ne spomnim se, da bi bil sam kot otrok, tako poln idej in raznolikih kreacij. V veselje mi je bilo, da sem bil del te strokovne komisije in hvala podjetjem, ki na ta način vzpodbujajo razvoj in izobraževanje mladih. Zavedanje, da je potrebno domišljijo in znanje krepiti prav pri najmlajših je nekaj, kar naj nam bo vodilo skozi življenje

Otroke čaka sedaj še podelitev priznanj in zahval za sodelovanje v natečaju Rokice in glina: to bo mojstrovina, zmagovalni vrtci pa poleg tega prejmejo tudi obisk otroške predstave in maskote Bricky.


Več v Kultura in izobraževanje