»Ko mlinček ropoče« mladih folkloristov

Območno srečanje otroških folklornih skupin v Radencih

Filip Matko Ficko, četrtek, 6. april 2017 ob 20:09
Območno srečanje otroških folklornih skupin v Radencih

Območno srečanje otroških folklornih skupin v Radencih

V prostorih Osnovne šole Kajetan Kovič Radenci je v sredo, 5. aprila popoldne, potekalo območno srečanje otroških folklornih skupin, ki ga je ob soorganizatorstvu imenovane šole pripravila Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni. Nastopile so štiri otroške folklorne skupine ter gojenke in gojenci Zasebne glasbene šole Maestro v Gornji Radgoni.

Otroška folklorna skupina v Črešnjevcih deluje v okviru tamkajšnjega Kulturnega društva Peter Dajnko, vključuje pa tudi najmlajše, ki še ne obiskujejo osnovne šole. Mlade plesalke in plesalce vodita Slavica Banfi in Simona Roškar. Slednja je pripravila program za tokratni nastop pod naslovom »Leze, leze, polžek počasi«. Otroško folklorno skupino »Jürjovski faloti« Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici kot mentorici vodita Alenka Ferenc Mlinarič in Nataša Paldauf, ki je avtorica letošnjega nastopa mladih plesalk in plesalcev z naslovom »Mati potico pečejo«. Na Osnovni šoli Apače so vodje skupine mladih folkloristk in folkloristov Ksenija Erdela Lah, Simona Roškar (pripravili sta program za šolarke in šolarje z naslovom »Izak, Jakob, Abraham«) in Marjan Mihalič. Na šoli gostiteljici srečanja mladih folkloristk in folkloristov, Osnovni šoli Kajetana Koviča v Radencih, pa vodi folklorno skupino kot zunanja sodelavka Nataša Ros. Njene varovanke in varovanci so izvedli folklorni program, ki ga je pripravila pod naslovom »Stari bataš«.

Gojenke in gojenec Zasebne glasbene šole Maestro v Gornji Radgoni so med nastopi otroških folklornih skupin izvedli glasbene točke: duet flavt Eve Jurjovič in Zale Podlesek (mentorica Melita Vulc) slovensko ljudsko »Jaz pa grem na zeleno travco«, duet violin Katarine Rantaša in Špele Povalej (mentorica Doris Šegula) slovensko ljudsko »Pražarska« in klarinetist Nino Klemenčič (mentor Lovro Turin) slovensko ljudsko »Moj očka ima konjička dva«. Program je povezovala vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, po strokovni plati pa je srečanje otroških folklornih skupin spremljala strokovna spremljevalka Adriana Gaberščik iz Ljubljane.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje