Erasmus+ Werte wagen ali Drzniti si živeti vrednote

Glavni poudarek je na spodbujanju in razvijanju različnih vrednot, vsaka šola pa izpostavi svoj vidik in poudarek tistega ključnega področja, ki ga je v projektu tudi navedla

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. april 2017 ob 21:16
Projekt Werte wagen

Projekt Werte wagen

V tretje gre rado, pravijo. Nam je uspelo. Uspešno smo kandidirali na projekte Erasmus+ in na OŠ Stročja vas pripeljali projekt z naslovom Werte wagen. V projektu poleg OŠ Stročja vas iz Slovenije sodelujejo šole iz Avstrije - Wels, Nemčije - Bielefeld, Slovaške - Košice, Španije - Aranda de Duero in Grčije - Kozani. Glavni poudarek je na spodbujanju in razvijanju različnih vrednot, vsaka šola pa izpostavi svoj vidik in poudarek tistega ključnega področja, ki ga je v projektu tudi navedla.

V času od 29. 3. 2017 do 2. 4. 2017 je OŠ Stročja vas gostila 20 gostov iz tujine. Med njimi se je srečanja udeležilo 9 učencev in 11 strokovnih delavcev.

Z delom smo začeli v četrtek, 30. 3. 2017 na šoli. Po skupnem sprejemu gostov v telovadnici šole, so učitelji opravili skupni sestanek, učenci naše šole pa so se z učenci gosti spoznavali preko različnih dejavnosti – socialne veščine, gibalne aktivnosti, štafetne igre. Prikazali smo jim tudi potek pouka, učenci naše šole pa so se aktivno vključili v tridnevno intenzivno delo z gosti: se pogovarjali v nemščini, jih spremljali na šoli, sodelovali v delavnicah, jih spremljali na ekskurzijah.

Na OŠ Stročja vas smo kot ključni vrednoti predstavili participacijo mladih in konstruktivno reševanje nesoglasij. Ti dve vrednoti smo podprli s konkretnimi dejavnostmi: s potekom otroškega parlamenta, ki v Sloveniji uspešno poteka že 27. leto skoraj na vseh osnovnih šolah in z mediacijo, ki jo uspešno izvajamo na šoli. V praktični delavnici so vsi udeleženci oblikovali zapise idej, zamisli in predlogov na 4 osrednje podteme: Jaz kot človek, Ekologija, Vrednote in Prihodnost. Kasneje je iz zapisov nastala zanimiva konstalacija skupnih vrednot na steni jedilnice.

V petek smo goste popeljali v Ljubljano. Ogledali smo si parlament- sedež demokracije, kjer nas je prijazno sprejel poslanec Državnega zbora, g. Jožef Horvat. V času, ki ga je namenil za obiskovalce, je odgovarjal na vprašanja mladih in gostov ter vsakemu izročil žepno izdajo ustave Republike Slovenije v slovenščini in angleščini. Pozneje smo opravili še ogled glavne dvorane in avle, kjer so se tudi gostje lahko seznanili z zgodovino Slovenije.

Ogledali smo si tudi Hiše Evropske unije. Gre za ustanovo, ki združuje Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji seznanja državljane EU z delom in vplivom odločitev Evropskega parlamenta na njihovo življenje.

Pozneje pa smo uživali še v spoznavanju našega lepega glavnega mesta.

V soboto smo spet delali na šoli: predstavili potek mediacije  - tako šolske kot vrstniške, skupno ustvarili grafit Werte wagen ter si ogledali Kmečki muzej družine Pavličič v Pristavi.

Pripravili smo zaključek srečanja, kjer so se predstavile učenke šole s pesmijo Ein bisschen Frieden, zaigrala je tamburaška skupina Vigred, gostje pa so predstavili vtise in evalvacijo o poteku dela in razdelili simbolična darilca. Po skupni pogostitvi smo se poslovili z mislijo na skorajšnje srečanje na Slovaškem.

Da je delo nemoteno teklo, je na šoli skrbel osrednji tim, ki je imel podporo tudi ostalega kolektiva. Tim so sestavljale: Metoda Ljubec, Monika Šalamun in Mateja Leskovar Polanič. Za delo v delavnicah pa sta poskrbela tudi zunanja sodelavca: g. Dejan Bogdan in g. Vitomir Kaučič.

Res intenzivni trije dnevi: vsebinsko bogati, kulturno zanimivi, jezikovno pestri, ki so tako učiteljem kot učencem veliko dali. Znanja za šolo in za življenje.

In nadaljujemo – drznemo si živeti vrednote.

Mateja Leskovar Polanič


Več v Kultura in izobraževanje