Slikanje je njeno duhovno zadovoljstvo

Domačinka Antonija Grum v galerija Spominske hiše Šaruga na Meleh

Prlekija-on.net, sreda, 12. april 2017 ob 09:06
Tončka Grum

Tončka Grum

Ko so pred približno pol leta namenu predali preurejeno Spominsko hišo družine Šaruga na Meleh pri Gornji Radgoni, so sedanji člani družine obljubili, da tamkajšnja galerija, poleg stalnih zbirk izdelkov pokojnih prednikov, sicer kulturnih ustvarjalcev Milene in Franca Šaruga, nikoli ne bo samevala. Želja jim je bila, da se v lepi galeriji vseskozi predstavljajo takšni in drugačni ustvarjalci, predvsem kiparji in slikarji. In sedaj je, vse do začetka junija na ogled razstava likovnih del vsestranske kulturne (likovnica, literatka, zborovska pevka, folkloristka...) ustvarjalke iz domače vasi, 72-letne Antonije – Tončke Grum. Na otvoritvi zanimive slikarske razstave, katero sta z glasbenimi vložki popestrili avtoričini vnukinji Sara in Viviana Vogrin, se je zbralo kar nekaj domačinov z Melov ter tudi prijateljev in znancev od drugod.

Avtorica razstave je vesela, da se lahko predstavlja prav v hiši, kjer se je pred desetletji, kot deklica in mladinka, pri pokojni Mileni Šaruga, učila prvih kulturnih korakov "Že v osnovni šoli sem imela željo spoznati pisani svet čudovitih doživetij, s čopičem in barvo, na kakršnokoli podlago. To željo, ki je v meni močno tlela, mi je uspelo uresničiti šele v tretjem življenjskem obdobju. Motivi slik so simbol moje življenjske energije, dediščine naših prednikov in čudovite narave. Skozi delo iščem in najdem vrednote, ki so danes v senci, v ozadju. Sprehajam se po bogatih slikarskih poteh in srečujem druge umetnike, iskalce lepote. Slikanje je moje duhovno zadovoljstvo, ki ni podrejeno tujim vplivom. Moje slike so torej moje delo in me pri tem nihče ne more omejevati. Najljubši tehniki sta mi olje in akril na platnu", je o sebi povedala avtorica razstave Tončka Grum, ki s svojimi deli že dalj časa sodeluje na različnih razstavah, prav tako pa sodeluje na likovnih kolonijah. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da se njene naslednice, hčerka in vnukinji, ki živijo na Notranjskem, tudi ukvarjajo z umetnostjo.

O Tončki in njenem slikarskem delu je spregovorila znana likovna ustvarjalka, kiparka in slikarka, Milena Marija Reščič, ki je prav tako odraščala v hiši, ki je danes Šarugova spominska hiša-galerija. "Vsako delo nam spregovori o avtoričinem dojemanju vseobsežnosti narave in njene lepote, kar nam v svojih slikarskih delih iskreno prikaže. Posebej ji je ljuba naša, pomurska pokrajina, ljudje in njihova počutja. S posebno pozornostjo se loteva doživljanja mitskih zgodb iz preteklosti. Slike nosijo v sebi sporočilo trenutka, 'so sproščene, igrive, polne veselja in topline', kot je na predstavitvi razstavljenih del na Cankovi, povedal likovni kritik, mag. Franc Obal. Moram priznati, da slikarka mojstrsko obvlada obe tehniki v katerih slika, torej olje in akril na platnu", je med drugim dejala Reščičeva.


Več v Kultura in izobraževanje