Minister Gašperšič obiskal pričetek gradnje murskosoboške vzhodne obvoznice

Ob tem je povedal, da gre za simbolično prelomnico, da bo Sobota zaživela bolj polno in kakovostno življenje

Prlekija-on.net, petek, 21. april 2017 ob 21:10
Govor ministra na gradbišču, foto: mzi.gov.si

Govor ministra na gradbišču, foto: mzi.gov.si

V petek, 21. aprila, je minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič obiskal Prekmurje, kjer se je najprej srečal z županom Občine Rogašovci Edvardom Mihaličem in si ogledal potek sanacije plazu v Fikšincih. Nato se je srečal z županom Občine Moravske Toplice Alojzem Glavačem, s katerim sta govorila o lokalnih infrastrukturnih projektih, pozneje pa se je udeležil še dogodka ob pričetku gradbenih del južnega dela vzhodne obvoznice v Murski Soboti, kjer je imel tudi nagovor.

"Današnji dogodek ni le najava del, ampak simbolična prelomnica, da bo Sobota zaživela bolj polno in kakovostno življenje," je v nagovoru poudaril minister. Spomnil je, da je bilo za začetek gradnje murskosoboške vzhodne obvoznice potrebnega veliko truda, energije in tudi potrpežljivosti, predvsem v procesu pridobivanja dokumentacije, zemljišč in ustreznih soglasij. Minister je izrazil veselje, da so zaustavili negativen trend vlaganj v omrežje glavnih in regionalnih cest, saj se začenja izvedba številnih novih projektov, ki zagotavljajo razvoj: "S projekti, kot je današnji, podpiramo prizadevanja gospodarstva tako na regionalnem kot nacionalnem nivoju in izboljšujemo kakovost bivanja v kraju."

Gradnja 30 milijonov evrov vredne investicije v dveh fazah
Obvoznica Murske Sobote se bo gradila v dveh fazah. Dokončanje prve je predvideno v avgustu 2018, njena vrednost pa je nekaj več kot 6 milijonov evrov, sicer pa je vrednost celotne investicije ocenjena na 30 milijonov evrov. S projektom kandidirajo tudi za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj. Trasa obvozne ceste prečka lokalno cesto Bakovci-Murska Sobota in regionalno cesto Murska Sobota-Lipovci. Obe križanji bosta urejeni s krožišči, z nadvozom pa bo urejeno tudi prečkanje železniške proge. V sklopu obvoznice bo postavljena še vsa pripadajoča infrastruktura, v katero sodi prometna oprema in signalizacija, predureditev oz. zaščita komunalnih vodov ter aktivna protihrupna zaščita za naselje Bakša.

Obvoznica bo v celoti zaživela z izgradnjo druge etape od Plese do Čarde: "Za ta del že pripravljamo razpis za oddajo naročila za izdelavo gradbene dokumentacije, načrtujemo pa tudi, da bomo še v tem letu začeli odkupovati zemljišča," je napovedal minister.

Minister je pred kratkim obiskal tudi Prlekijo, kjer je obiskal gradbišča državnih cest v občinah Razkrižje, Križevci in Veržej.


Več v Gospodarstvo